Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pomarańczowe ciasto oliwne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="olasz" data-source="post: 662118" data-attributes="member: 6533"><p>Pomarańczowe ciasto oliwne (A. Olson) małe!</p><p></p><p>2 jajka</p><p>1 1/4 szkl. cukru </p><p>3/4 szkl. oliwy z oliwek</p><p>3/4 szkl. 2% mleka</p><p>otarta skórka z 2 pomarańczy lub mandarynek</p><p>1 szkl. + 2 łyżki mąki (dalam wiecej - bylo rzadkie)</p><p>1/4 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1/4 łyżeczki sody</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>cukier puder do oprószenia gotowego ciasta</p><p></p><p> sałatka z cytrusów do przybrania</p><p>2 pomarańcze</p><p>2 mandarynki</p><p>2 czerwone pomarańcze lub limonki</p><p>2 łyżki dobrej oliwy (pominełam)</p><p>2 łyżki cukru</p><p></p><p> Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Okrągłą blachę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. (U mnie była to forma z tunelem – w środek gotowego ciasta wstawiłam sałatkę cytrusową).</p><p> W misce wymieszać trzepaczką jajka i cukier, dodać oliwę, mleko, skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać.</p><p> W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Przesypać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać, tylko na tyle, żeby połączyć składniki.</p><p>Przelać do przygotowanej blaszki i piec 40-50 minut, testować patyczkiem.</p><p>Odstawić do przestygnicia, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.</p><p></p><p> Sałatka z cytrusów.</p><p>Wyfiletować owoce. Bezpośrednio przed podaniem wymieszać z oliwą i cukrem (użyłam 2 rodzajów pomarańczy, limonki i nasączonych w alkoholu rodzynek). Podawać z ciastem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="olasz, post: 662118, member: 6533"] Pomarańczowe ciasto oliwne (A. Olson) małe! 2 jajka 1 1/4 szkl. cukru 3/4 szkl. oliwy z oliwek 3/4 szkl. 2% mleka otarta skórka z 2 pomarańczy lub mandarynek 1 szkl. + 2 łyżki mąki (dalam wiecej - bylo rzadkie) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli cukier puder do oprószenia gotowego ciasta sałatka z cytrusów do przybrania 2 pomarańcze 2 mandarynki 2 czerwone pomarańcze lub limonki 2 łyżki dobrej oliwy (pominełam) 2 łyżki cukru Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Okrągłą blachę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. (U mnie była to forma z tunelem – w środek gotowego ciasta wstawiłam sałatkę cytrusową). W misce wymieszać trzepaczką jajka i cukier, dodać oliwę, mleko, skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Przesypać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać, tylko na tyle, żeby połączyć składniki. Przelać do przygotowanej blaszki i piec 40-50 minut, testować patyczkiem. Odstawić do przestygnicia, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Sałatka z cytrusów. Wyfiletować owoce. Bezpośrednio przed podaniem wymieszać z oliwą i cukrem (użyłam 2 rodzajów pomarańczy, limonki i nasączonych w alkoholu rodzynek). Podawać z ciastem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pomarańczowe ciasto oliwne
Bottom