Pomarańczowe ciasto z semoliny z kokosem

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,947
6,362
113
Pomarańczowe ciasto z semoliny z kokosem

Przepis pochodzi z książki kucharskiej “Jerozolima” (jej autorzy to Yotam Ottolenghi i Sami Temimi), a ja go znalazłam na tym blogu:
http://apparecchiamo.blogspot.com/2015/01/...m-i-dzemem.html

" Składniki:
Ciasto:
· 180 ml oleju słonecznikowego
· 240 ml soku pomarańczowego
· 160 g dżemu z pomarańczy (z drobno posiekaną skórką lub bez)
· 4 średnie jajka
· otarta skórka z 1 pomarańczy
· 70 g drobnego cukru
· 70 g wiórków kokosowych
· 90 g pszennej mąki
· 180 g drobnej semoliny
· 2 łyżki zmielonych migdałów
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· gęsty jogurt grecki do podania
Syrop do nasączenia:
· 200 g drobnego cukru
· 140 ml wody
· 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). Wymieszaj olej, sok z pomarańczy, dżem, jajka i skórkę pomarańczową, aż dżem się rozpuści. W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki i dodaj je do mokrych. Mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Masa powinna być lejąca. Wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia dwie keksówki, każda o pojemności 500 g (ja piekłam ciasto w sześciu okrągłych foremkach ceramicznych o średnicy 10 cm). Piecz 45-60 minut albo do czasu, aż włożony w ciasto patyczek będzie czysty po wyjęciu. Wierzch powinien nabrać pomarańczowobrązowej barwy.
Kiedy pieczenie będzie dobiegać końca, włóż wszystkie składniki syropu do małego rondelka i zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Gdy tylko wyjmiesz ciasto z piekarnika, zacznij je smarować gorącym syropem. Musisz to zrobić w kilku rundach, pozwalając, by za każdym razem syrop wsiąkał w ciasto minutę lub dwie, zanim znowu je posmarujesz. Zużyj cały syrop i upewnij się, że cały wsiąkł w ciasto.
Kiedy ciasta trochę ostygną, wyjmij je z foremek i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Podawaj z greckim jogurtem aromatyzowanym kroplą wody z kwiatów pomarańczy. "

Moje uwagi:
Zamiast oleju słonecznikowego za pierwszym razem dałam olej rzepakowy, za drugim - olej z krokosza.
Część mąki pszennej (u mnie pełnoziarnistej drobno mielonej) zastąpiłam mąką kokosową, aby uwydatnić aromat wiórków kokosowych.
Zamiast dżemu użyłam sewilskiej marmolady z gorzkich pomarańczy, która okazała się fajnym kontrastem dla słodkiego syropu.
Ciasto jest ponoć bardzo smaczne (jak to określiło moje dziecko - zawaliste
icon_lol.gif
). Za pierwszym razem piekłam jak autorka blogu w postaci sześciu babeczek, za drugim - w keksówce 30 cm (pasowała idealnie). Piekłam ok. 40/45 minut. Babeczki były bardziej równomiernie nasączone syropem niż ciasto z keksówki. Smarowałam silikonowym pędzlem. Za pierwszym razem do syropu dałam hydrolat z kwiatów pomarańczy, za drugim - sok z mandarynki i druga wersja chłopakom bardziej smakowała. Następnym razem w miejsce części wody dam sok z pomarańczy.
Trzeba pamiętać o papierze lub dobrym nasmarowaniu i wysypaniu mąką foremek, bo za pierwszym razem posmarowałam je tylko olejem i dość trudno mi się z nich uwalniało gotowe babeczki. Podawałam z "greckim", znaczy się domowym jogurtem na bazie greckiego, bez żadnych dodatków smakowych.
Ciasto zdecydowanie inne od naszych, ale warte grzechu.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Ciasto jest pycha! Już się nim zachwycałam w wątku pieczeniowym. Ciężkie, wilgotne, gruboziarniste i bardzo aromatyczne. Pozwoliłam sobie na drobne modyfikacje, jedne zamierzone, inne wymuszone stanem lodówki
zahnlos.gif
A mianowicie:
- nie miałam semoliny, więc użyłam 140 g kaszki orkiszowej i resztę mąki tortowej
- wiórki kokosowe zastąpiłam mielonymi migdałami
- dodałam łyżeczkę przyprawy: mielonej kolendry, anyżu i imbiru
- dżem sama gotowałam, więc zrobiłam mało słodki i z dużą ilością skórki
- cukier dałam brązowy, 50g, bo bałam się, że za słodkie będzie - no to nie było, gdyby nie polewa, to by było nawet za mało słodkie
zahnlos.gif

- polewę robiłam na soku pomarańczowym, tak na oko, więc nie wiem, czy cały cukier dałam, pewno mniej
- część oleju (a właściwie oliwy w moim przypadku) zastąpiłam masłem klarowanym
Co do wychodzenia ciasta z blaszki, to mam podobne spostrzeżenia do Joanny. Piekłam w blaszce węglowej nieprzywieralnej, ale jednak delikatnie przywarło i musiałam być mniej delikatna niż planowałam, szczęściem ciasto nie ucierpiało.

Podsumowując, ciasto zdecydowanie do powtórki
mniam.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,203
2,759
113
Dziś upiekłam to ciasto bez zmian, dokładnie wg oryginalnego przepisu.
Nie bardzo mi smakowało. Przeszkadzał mi gorzki dżem (miałam kupny z dużą ilością skórki), bardzo wyraźne wiórki kokosowe.
Ciasto jest bardzo wilgotne co widać na przekroju i mało słodkie.
A tu dowód rzeczowy:

Pokaż załącznik 91670

Pokaż załącznik 91671

Piekłam w nieprzywierającej keksówce posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Nie miałam żadnego problemu z wyjęciem ciasta z foremki.
Z opisu w przepisie nie bardzo mogłam się zorientować jakiej wielkości ma być foremka. Użyłam keksówki 30 cm długiej, ale powinnam piec w nieco mniejszej.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,947
6,362
113
Moje nie było tak zbite i zakalcowate z wyglądu oraz bardziej wyrosło - w formie 30 cm zmieściło się idealnie "na szerokość i wysokość".
Niestety, nie mam zdjęć, bo zepsułam swój mały aparat, a dużym nie umiem...
Co do smaku, wiadomo, de gustibus. Ja się spodziewałam i goryczki z pomarańczy, i smaku kokosa, więc nie były dla mnie zaskoczeniem.
A że piekłam już kiedyś nasączane syropem arabskie ciasto z semoliny (basbousa/basbusa), to i konsystencja nie była zaskakująca.
No i nie dziwota, że nie miałaś problemów z wyjęciem ciasta z foremki, skoro ją przed pieczeniem właściwie przygotowałaś.
icon_lol.gif

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
O właśnie, a propos pieczenia. Ja doszłam do wniosku, że ciasto będzie się kruszyć i łatwiej nam będzie jeść taki niski placek, więc całość rozdzieliłam na dwie foremki i to był strzał w dziesiątke.

Gdybym miała w domu pomarańcze, to natychmiast robiłabym jeszcze raz, bo to pierwsze (znaczy dwa pierwsze) poszło w pół dnia. Kocur piał z zachwytu, a ja zjadłam zdecydowanie więcej niż powinnam
zahnlos.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,947
6,362
113
Dziecko zrobiło mi na szybko zdjęcie ostatniego niestety kawałka, najmniejszego, jak to z "piętkami" bywa i nieco zdemolowanego przy przenoszeniu na talerzyk. Mimo to widać, że ciasto jest równomiernie wyrośnięte i ma pulchną strukturę, pomimo obfitego nasączenia:

ciasto_z_semoliny1.jpg

ciasto_z_semoliny.jpg

Następnym razem postaram się o lepsze zdjęcie.

Załączniki

• ciasto_z_semoliny1.jpg
    ciasto_z_semoliny1.jpg
    72.4 KB · Wyświetleń: 1
  • ciasto_z_semoliny.jpg
    ciasto_z_semoliny.jpg
    36 KB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,947
6,362
113
Następnym razem upiekę je w kwadratowej tortownicy - będzie niższe, ale łatwiejsze do nasączania i przenoszenia.
Może nawet jak basbusę udekoruję migdałami...

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,947
6,362
113
U mnie dziś piekło je dziecko, ja jedynie pomogłam zgromadzić składniki.
Ponieważ zostało mi tylko połowę wymaganej ilości dżemu pomarańczowego, dołożyłam morelowego domowej produkcji.
Część mąki pszennej (drobno mielonej pełnoziarnistej) zastąpiłam mąką gryczaną, a połowę wody na syrop - świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.
Zapomniałam o planach pieczenia w tortownicy, ale na szczęście nie zapomniałam wyłożyć papierem keksówki. Czas pieczenia - 47 minut.
EDIT:
ciasto_z_semoliny_pomarańczowe.jpg ciasto_z_semoliny_pomarańczowe1.jpg

Załączniki

• ciasto_z_semoliny_pomarańczowe1.jpg
    ciasto_z_semoliny_pomarańczowe1.jpg
    78.5 KB · Wyświetleń: 1
  • ciasto_z_semoliny_pomarańczowe.jpg
    ciasto_z_semoliny_pomarańczowe.jpg
    91.5 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy