Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pomarańczowe ciasto z suszoną żurawiną
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pysia" data-source="post: 1044915" data-attributes="member: 653"><p>Kolejne z aromatycznych ciast pasujących do jesiennej popołudniowej herbaty. Szybkie i proste.</p><p></p><p>Przepis podpatrzony tu : <a href="http://niebowgebie.blox.pl/html" target="_blank">http://niebowgebie.blox.pl/html</a></p><p></p><p>Cytuję:</p><p></p><p>Pomarańczowe ciasto z suszoną żurawiną</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>200 g masła o temperaturze pokojowej</p><p>180 g białego, drobnego cukru - może być drobny cukier trzcinowy</p><p>3 duże jajka</p><p>średnia, wyszorowana pomarańcza - starta skórka i sok</p><p>220 g pszennej mąki + ewentualnie 2 łyżki mąki, gdyby ciasto było za rzadkie</p><p>szczypta soli</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>100 g suszonej żurawiny</p><p></p><p></p><p>Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam po kolei jajka - wymieszałam dokładnie i dodałam skórkę pomarańczową oraz sok.</p><p>Dobrze wymieszałam i dodałam wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszałam i dodałam żurawinę.</p><p>Gotową masę wylałam do okrągłej (może być kwadratowa albo podłużna, keksowa) formy (można ją wyłożyć pergaminem) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około 60 minut.</p><p>Ciasto jest gotowe, kiedy wetknięty w nie drewniany patyczek wychodzi suchy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pysia, post: 1044915, member: 653"] Kolejne z aromatycznych ciast pasujących do jesiennej popołudniowej herbaty. Szybkie i proste. Przepis podpatrzony tu : [URL="http://niebowgebie.blox.pl/html"]http://niebowgebie.blox.pl/html[/URL] Cytuję: Pomarańczowe ciasto z suszoną żurawiną Składniki: 200 g masła o temperaturze pokojowej 180 g białego, drobnego cukru - może być drobny cukier trzcinowy 3 duże jajka średnia, wyszorowana pomarańcza - starta skórka i sok 220 g pszennej mąki + ewentualnie 2 łyżki mąki, gdyby ciasto było za rzadkie szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g suszonej żurawiny Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam po kolei jajka - wymieszałam dokładnie i dodałam skórkę pomarańczową oraz sok. Dobrze wymieszałam i dodałam wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszałam i dodałam żurawinę. Gotową masę wylałam do okrągłej (może być kwadratowa albo podłużna, keksowa) formy (można ją wyłożyć pergaminem) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około 60 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wetknięty w nie drewniany patyczek wychodzi suchy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pomarańczowe ciasto z suszoną żurawiną
Top
Bottom