- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Pomarańczowe dzwoneczki
250 g mąki
100 g cukru
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
125 g masła
1 jajko
skórka starta z 1 pomarańczy
na lukier:
200 g cukru pudru
2 łyżki kawy
2 łyżki likieru pomarańczowego
do dekoracji:
czekoladowe ziarenka kawy
1. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dosypujemy cukier, otartą skórkę pomarańczową, drobniutko posiekaną skórkę kandyzowaną, wbijamy jajko i szybciutko zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy na 30 minut do lodówki.
2. W czasie gdy ciasto się chłodzi, zaparzamy kawę - 2 łyżki zalewamy 1 filiżanką wody. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Ciasto wałkujemy na grubość 3 -4 mm i wycinamy foremką dzwoneczki lub inne, dowolne kształty. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut.
4. Gdy ciasteczka upieczone i wystudzone, przygotowujemy lukier: ucieramy cukier puder z likierem i ok.4 łyżkami kawy. Następnie smarujemy nim nasze dzwonki i dekorujemy czekoladowymi ziarenkami.

250 g mąki
100 g cukru
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
125 g masła
1 jajko
skórka starta z 1 pomarańczy
na lukier:
200 g cukru pudru
2 łyżki kawy
2 łyżki likieru pomarańczowego
do dekoracji:
czekoladowe ziarenka kawy
1. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dosypujemy cukier, otartą skórkę pomarańczową, drobniutko posiekaną skórkę kandyzowaną, wbijamy jajko i szybciutko zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy na 30 minut do lodówki.
2. W czasie gdy ciasto się chłodzi, zaparzamy kawę - 2 łyżki zalewamy 1 filiżanką wody. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Ciasto wałkujemy na grubość 3 -4 mm i wycinamy foremką dzwoneczki lub inne, dowolne kształty. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut.
4. Gdy ciasteczka upieczone i wystudzone, przygotowujemy lukier: ucieramy cukier puder z likierem i ok.4 łyżkami kawy. Następnie smarujemy nim nasze dzwonki i dekorujemy czekoladowymi ziarenkami.