Pomarańczowe pancakes

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Przepis oryginalny tutaj:
http://blog.fatfreevegan.com/2008/01/golde...e-pancakes.html

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1,25 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki cynamonu
0,125 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta tłuczonych goździków
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1,5 szklanki soku z pomarańczy (sok wyciśnięty z 5 - 6 owoców)
0,25 szklanki rodzynek

Leciutko natłuścić patelnię teflonową i rozgrzewać na średnim ogniu, w międzyczasie wymieszać suche składniki, dodać skórkę, sok i rodzynki, krótko wymieszać do połączenia składników. Kiedy patelnia jest gorąca nakładać porcje wielkości 0,25 szklanki. Smażyć aż złote, podawać od razu.

Moje uwagi:
Zamiast cynamonu, gałki i goździków dałam 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika, rodzynek dałam dwa razy tyle, ciasto wyszło mi dość gęste i musiałam dolać dwie łyżki wody, następnym razem zwiększę do czterech, bo miałam wrażenie, że placuszki mogły się lepiej rozlewać na patelni. Z tej porcji wyszło mi równo 11 placuszków. Bardzo smaczne i puchate, polecam
daumen.gif
.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Margot i ja tak uważam (a propos mojej kuchni), wiesz mam podejrzenia, że jajka też mi nie służą, więc jeśli mam ochotę na coś słodkiego, to tylko wegańskie, zmusza mnie to do wciąż nowych poszukiwań, a dziś się zapomniałam, że kefir jest z mleka i pociągnęłam solidnego łyka z butelki
dump.gif
, ciekawe ile nowych pryszczy jutro naliczę
gruebel_2.gif
, jako można zapomnieć, że kefir jest z mleka?
rofl.gif

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Ten przepis brzmi bardzo smakowicie, i równie smakowicie wyglądają te placuszki (podejrzałam, na podanym linku).
Szkoda, że nie mam pomarańczy w domu, bo resztę składników mam. Ale zapisuję sobie do zeszytu, na dniach pewnie się skuszę
icon_smile.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Margot @ 25 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=886231Hm, jak tak patrze na te wegańskie ciasta to one apetycznie wyglądają
icon_smile.gif
Niech no tylko się schłodzi, to ja się zajmę tymi wegańskimi ciastami na poważnie
icon_mrgreen.gif
.

inula @ 25 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=886245Szkoda, że nie mam pomarańczy w domu, bo resztę składników mam. Ale zapisuję sobie do zeszytu, na dniach pewnie się skuszę
icon_smile.gif
Inula skuś się, skuś, myślę, że nie będziesz żałować
icon_smile.gif
.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Zrobiłam. Nie powaliły mnie na kolana
icon_sad.gif
, ale złe nie są, mężowi smakowały z powidłami śliwkowymi
icon_mrgreen.gif

Zrobiłam także bananowe pancakes Iny Garten - te smakowały mi o niebo lepiej
lecker.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Inula one nie smakują jak typowe naleśniki, bo nie zawierają ani mleka ani jajek, wpisałam je z myślą o osobach takich jak ja - tzn. z alergią pokarmową, które po prostu nie mają wyjścia, ja też jeszcze cały czas mam w pamięci smak zwykłych naleśników i racuchów, ale mi osobiście te pancakes smakowały, kwestia gustu
icon_smile.gif
.

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Wiem, wiem
icon_smile.gif

Mi one nie smakowały, mąż powiedział: "fajne" i wciągnął kilka z powidłami śwlikowymi
icon_smile.gif
Dzieci nie było jak zaczynałam smażyć, ale jak wróciły to chwyciły po kilka i zjadły w cukrem-pudrem. Poza tym 'nie smakowały' to może za dużo powiedziane, po prostu nie powaliły mnie na kolana, czyli nie sprawiły, że już myślałam o następnym pieczeniu
lecker.gif
Zrobiłam te placki i bananowe, mając wybór sięgałam bo te bananowe
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy