Pomarańczowe serduszka

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Porcja na 15 podwójnych serduszek:
250 g pszennej mąki
150 g cukru pudru
szczypta soli
torebka cukru waniliowego
jajko
150 g miękkiego masła
Nadzienie i dekoracja:
100 g pomarańczowej marmolady
100 g polewy czekoladowej, gotowej lub czekolada z masłem
15 połówek orzechów włoskich

Wykonanie:
1. Zagnieść ciasto z mąki, cukru, soli, cukru waniliowego, jajka i masła. Odstawić pod przykryciem na godzinę w chłodne miejsce. Jeszcze raz szybko wyrobić i cienko rozwałkować.
2. Wykroić 30 serduszek i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. 10 minut w 200 C lub 3-4 stopień w piecyku gazowym. Jeszcze ciepłe zdejmować nożem z blachy.
3. Sklejać po dwa marmoladą pomarańczową. Gotową polewę lub czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
4. Serduszka smarować ciepłą polewą. Od czasu do czasu mieszać polewę lub podgrzać ponownie jeśli zacznie stygnąć.
Na środek każdego serduszka z jeszcze ciepłą polewą wcisnąć delikatnie połówkę orzecha włoskiego.
5. Serduszka można również pokryć polewą z cukru pudru wymiesznego z sokiem pomarańczowym i ozdobić kandyzowanymi owocami lub skórkami.
1 serduszko to 132 kcal.

Smacznego!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy