Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pomarańczowo-orzechowe ciasto z
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 916060" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]47280[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><strong><em>Ciasto:</em></strong></p><p></p><p>* 3 średniej wielkości pomarańcze (najlepsze z cienką skórą) ~ 500g</p><p>* 1 szklanka (z górką) mielonych orzechów (częśc dałam mielonych a częśc siekanych)</p><p></p><p>* 10 łyżek (z malutką górką) bułki tartej</p><p>* 12 jajek (średniej wielkości</p><p>* 2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>* 2 łyżki kakao</p><p>* 1 i 1/3 szklanki cukru</p><p></p><p><strong><em>Curd pomarańczowo-cytrynowy:</em></strong></p><p></p><p>* sok z 1 dużej pomarańczy</p><p>* sok z 2 dużych, soczystych cytryn</p><p> soku z pomarańczy i cytryn powinno byc ok. 3/4 szklanki ~ 190-200 ml</p><p>* 2/3 szklanki cukru</p><p>* 2 całe jajka</p><p>* 2 żółtka</p><p>* skórka otarta z jednej pomarańczy</p><p>* 70-90 g masła</p><p>* 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Pomarańcze (składniki ciasta) dobrze wymyc i gotowc 3 razy po 15 minut, za każdym razem wylewając wodę w której się gotowały. Wystudzic. Podzielic na mniejsze kawałki, usuwając przy tym pestki i twarde środki. Przekręcic w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksowac.</p><p>Wymieszac pomarańcze z orzechami. Powstałą masę podzelic na dwie, równe części. Będziemy ją dodawac do składników biszkoptów.</p><p>Przygotowujemy dwa biszkopty, dzieląc pozostałe składniki ciasta na dwie części.</p><p>Robimy pierwszy &quot;biszkopt&quot;</p><p>5 łyżek bułki tartej wymieszac z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżką kakao.</p><p>6 białek ubic na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania połowę ilości cukru podanego w składnikach. Do piany dodajemy po 1 żółtku (wszystkich żółtek musi byc 6 sztuk) i za każdym razem dobrze ubijamy. Do masy jajecznej dodac sypkie składniki i delikatnie wymieszac. Teraz dodac połowę masy pomarańczowo-orzechowej i ponownie delikatnie wymieszac.</p><p>&quot;Biszkopt&quot; pieczemy w tortownicy <strong>26 cm</strong> (będziemy miec wtedy bardzo wysokie ciasto) lub <strong>28 cm</strong> i ciasto będzie trochę niższe, w temperaturze <strong>180 stopni</strong> przez ok. <strong>30-40 minut</strong>. Ciasto powinno odchodzic od ścianek tortownicy. Wyjąc ostrożnie i wystudzic.</p><p></p><p>W ten sam sposób przygotowujemy drugi &quot;biszkopt&quot;</p><p></p><p>Curd pomarańczowo-cytrynowy</p><p></p><p>Sok z pomarańczy i cytryn przelac do rondelka. Dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier, jajka i żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Bardzo dokładnie wymieszac. Rondelek postawic na bardzo malutkim ogniu i podgrzewac masę, ciągle mieszając, aby masa nie przywarła do dna. Masa nie może się zagotowac. Jak masa zacznie gęstniec, dodajemy masło podzielone na malutkie kawałeczki. Dalej mieszamy, aż masło się rozpuści a masa będzie wyraźnie gęsta. Zdejmujemy rondelek z ognia i szybko przykrywamy wierzch curdu, folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Studzimy.</p><p></p><p>Na piewrszy biszkopt wylewamy ok. 2/3 curdu i przykrywamy drugim &quot;biszkoptem&quot;, na który dajemy pozostały curd.</p><p></p><p>Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.</p><p></p><p>Ciasto wychodzi wilgotne i puszyste i takie, takie..... inne. </p><p></p><p>[ATTACH=full]47278[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]47279[/ATTACH]</p><p></p><p>zdjęcia były robione, tak na świeżo. Po odstaniu w lodówce, curd trochę bardziej stężał a ciasto się &quot;przegryzło&quot; i nabrało pełni smaku</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 916060, member: 4258"] [ATTACH=full]47280[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [B][I]Ciasto:[/I][/B] * 3 średniej wielkości pomarańcze (najlepsze z cienką skórą) ~ 500g * 1 szklanka (z górką) mielonych orzechów (częśc dałam mielonych a częśc siekanych) * 10 łyżek (z malutką górką) bułki tartej * 12 jajek (średniej wielkości * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki kakao * 1 i 1/3 szklanki cukru [B][I]Curd pomarańczowo-cytrynowy:[/I][/B] * sok z 1 dużej pomarańczy * sok z 2 dużych, soczystych cytryn soku z pomarańczy i cytryn powinno byc ok. 3/4 szklanki ~ 190-200 ml * 2/3 szklanki cukru * 2 całe jajka * 2 żółtka * skórka otarta z jednej pomarańczy * 70-90 g masła * 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej [B]Wykonanie:[/B] Pomarańcze (składniki ciasta) dobrze wymyc i gotowc 3 razy po 15 minut, za każdym razem wylewając wodę w której się gotowały. Wystudzic. Podzielic na mniejsze kawałki, usuwając przy tym pestki i twarde środki. Przekręcic w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksowac. Wymieszac pomarańcze z orzechami. Powstałą masę podzelic na dwie, równe części. Będziemy ją dodawac do składników biszkoptów. Przygotowujemy dwa biszkopty, dzieląc pozostałe składniki ciasta na dwie części. Robimy pierwszy "biszkopt" 5 łyżek bułki tartej wymieszac z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżką kakao. 6 białek ubic na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania połowę ilości cukru podanego w składnikach. Do piany dodajemy po 1 żółtku (wszystkich żółtek musi byc 6 sztuk) i za każdym razem dobrze ubijamy. Do masy jajecznej dodac sypkie składniki i delikatnie wymieszac. Teraz dodac połowę masy pomarańczowo-orzechowej i ponownie delikatnie wymieszac. "Biszkopt" pieczemy w tortownicy [B]26 cm[/B] (będziemy miec wtedy bardzo wysokie ciasto) lub [B]28 cm[/B] i ciasto będzie trochę niższe, w temperaturze [B]180 stopni[/B] przez ok. [B]30-40 minut[/B]. Ciasto powinno odchodzic od ścianek tortownicy. Wyjąc ostrożnie i wystudzic. W ten sam sposób przygotowujemy drugi "biszkopt" Curd pomarańczowo-cytrynowy Sok z pomarańczy i cytryn przelac do rondelka. Dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier, jajka i żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Bardzo dokładnie wymieszac. Rondelek postawic na bardzo malutkim ogniu i podgrzewac masę, ciągle mieszając, aby masa nie przywarła do dna. Masa nie może się zagotowac. Jak masa zacznie gęstniec, dodajemy masło podzielone na malutkie kawałeczki. Dalej mieszamy, aż masło się rozpuści a masa będzie wyraźnie gęsta. Zdejmujemy rondelek z ognia i szybko przykrywamy wierzch curdu, folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Studzimy. Na piewrszy biszkopt wylewamy ok. 2/3 curdu i przykrywamy drugim "biszkoptem", na który dajemy pozostały curd. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto wychodzi wilgotne i puszyste i takie, takie..... inne. [ATTACH=full]47278[/ATTACH] [ATTACH=full]47279[/ATTACH] zdjęcia były robione, tak na świeżo. Po odstaniu w lodówce, curd trochę bardziej stężał a ciasto się "przegryzło" i nabrało pełni smaku [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pomarańczowo-orzechowe ciasto z
Top
Bottom