Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pomarańczowy kurczak*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 1053685" data-attributes="member: 1443"><p>Przepis znaleziony tutaj: <a href="http://annies-eats.com/2010/10/19/orange-chicken/" target="_blank">http://annies-eats.com/2010/10/19/orange-chicken/</a></p><p>Bardzo pyszny, a składniki łatwe do skompletowania, ilości spore, ja robiłam na nas dwoje z 1/3 porcji i jeszcze zostało na drugi dzień, niestety po odgrzaniu bardzo traci na smaku, ale taki świeżo zrobiony po prostu palce lizać, podaję moje proporcje.</p><p></p><p>Składniki:</p><p><em>na marynatę i sos:</em></p><p>0,25 szklanki bulionu z kurczaka (ja dałam wodę i 0,5 łyżeczki soli)</p><p>0.25 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy</p><p>0,5 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy</p><p>2 łyżki białego octu winnego</p><p>1,3 łyżki sosu sojowego</p><p>1 łyżka ciemnego cukru (dałam dark muscovado)</p><p>1 ząbek startego czosnku </p><p>1 łyżeczka startego świeżego imbiru</p><p>0,125 łyżeczki pieprzu cayenne</p><p>450g piersi lub wytrybowanych udek z kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa</p><p>1 łyżka skrobi kukurydzianej</p><p>2 łyżki zimnej wody</p><p><em></em></p><p><em>do panierowania i smażenia:</em></p><p>1 duże białko</p><p>0,3 szklanki skrobi ziemniaczanej</p><p>0,25 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>0,125 łyżeczki pieprzu cayenne</p><p>2 szklanki oleju arachidowego lub rzepakowego do smażenia</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Wymieszać wszystkie składniki marynaty z wyjątkiem skrobi i 2 łyżek wody, odlać 0,25 szklanki marynaty i wymieszać ją z kawałkami kurczaka w woreczku strunowym. Marynować w lodówce przez 30 - 60 minut ale nie dłużej. Pozostałą część marynaty zlać do rondelka i zagotować, w małej miseczce wymieszać skrobię z wodą, wlać do sosu, wymieszać, gotować chwilę aż stanie się szklisty i zgęstnieje. Kurczaka odcedzić z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Panierować kolejno w białku i skrobi (wymieszanej z sodą i cayenne), smażyć porcjami w oleju rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza około 5 minut aż będzie złotobrązowy. Kawałki kurczaka ponownie umieścić na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu, wymieszać z gorącym sosem i natychmiast podawać. Ja podałam z ryżem jaśminowym i azjatycką sałatką z ogórków Bajaderki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 1053685, member: 1443"] Przepis znaleziony tutaj: [URL="http://annies-eats.com/2010/10/19/orange-chicken/"]http://annies-eats.com/2010/10/19/orange-chicken/[/URL] Bardzo pyszny, a składniki łatwe do skompletowania, ilości spore, ja robiłam na nas dwoje z 1/3 porcji i jeszcze zostało na drugi dzień, niestety po odgrzaniu bardzo traci na smaku, ale taki świeżo zrobiony po prostu palce lizać, podaję moje proporcje. Składniki: [I]na marynatę i sos:[/I] 0,25 szklanki bulionu z kurczaka (ja dałam wodę i 0,5 łyżeczki soli) 0.25 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 0,5 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki białego octu winnego 1,3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ciemnego cukru (dałam dark muscovado) 1 ząbek startego czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 0,125 łyżeczki pieprzu cayenne 450g piersi lub wytrybowanych udek z kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa 1 łyżka skrobi kukurydzianej 2 łyżki zimnej wody [I] do panierowania i smażenia:[/I] 1 duże białko 0,3 szklanki skrobi ziemniaczanej 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 0,125 łyżeczki pieprzu cayenne 2 szklanki oleju arachidowego lub rzepakowego do smażenia Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty z wyjątkiem skrobi i 2 łyżek wody, odlać 0,25 szklanki marynaty i wymieszać ją z kawałkami kurczaka w woreczku strunowym. Marynować w lodówce przez 30 - 60 minut ale nie dłużej. Pozostałą część marynaty zlać do rondelka i zagotować, w małej miseczce wymieszać skrobię z wodą, wlać do sosu, wymieszać, gotować chwilę aż stanie się szklisty i zgęstnieje. Kurczaka odcedzić z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Panierować kolejno w białku i skrobi (wymieszanej z sodą i cayenne), smażyć porcjami w oleju rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza około 5 minut aż będzie złotobrązowy. Kawałki kurczaka ponownie umieścić na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu, wymieszać z gorącym sosem i natychmiast podawać. Ja podałam z ryżem jaśminowym i azjatycką sałatką z ogórków Bajaderki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pomarańczowy kurczak*
Top
Bottom