0,5 kg kości wędzonych (schabowych albo żeberek)
1 kg pomidorów,
przecier pomidorowy,
4 marchewki,
1 korzeń pietruszki,
kawałek selera,
natka pietruszki,
koperek,
sól, pieprz, vegeta
Około 3 litrów wody zagotowujemy, dodajemy, marchewkę, pietruszkę, seler. Gdy ważywa zaczynają mięknąć wkładamy kości wędzone. Pomidory myjemy i sparzamy wodą, aby zeszła skórka, kroimy w ćwiartki i wrzycamy do zupy. Gotujemy do momentu aż pomidory się rozpadną. Wsypujemy przyprawy, trochę posiekanej natki i koperku. Zupkę w tym momencie należy spróbować i do smaku dodać przecieru pomidorowego. Ja dodaje własnoręcznie zrobiony przecier (w lato gotuje pomidory bez skórek, doprawiam solą, pieprzem, vegetą, pasteryzuje i zamykam do słoiczków). Zazwyczaj daje ok. pół szklanki przecieru. Można oczywiście dać przecier ze sklepu. Myśle, że wtedy zupka też będzie pyszna. Zupę podajemy tradycyjnie z makaronem. Polecam bo pachnie i smakuje doskonale.
1 kg pomidorów,
przecier pomidorowy,
4 marchewki,
1 korzeń pietruszki,
kawałek selera,
natka pietruszki,
koperek,
sól, pieprz, vegeta
Około 3 litrów wody zagotowujemy, dodajemy, marchewkę, pietruszkę, seler. Gdy ważywa zaczynają mięknąć wkładamy kości wędzone. Pomidory myjemy i sparzamy wodą, aby zeszła skórka, kroimy w ćwiartki i wrzycamy do zupy. Gotujemy do momentu aż pomidory się rozpadną. Wsypujemy przyprawy, trochę posiekanej natki i koperku. Zupkę w tym momencie należy spróbować i do smaku dodać przecieru pomidorowego. Ja dodaje własnoręcznie zrobiony przecier (w lato gotuje pomidory bez skórek, doprawiam solą, pieprzem, vegetą, pasteryzuje i zamykam do słoiczków). Zazwyczaj daje ok. pół szklanki przecieru. Można oczywiście dać przecier ze sklepu. Myśle, że wtedy zupka też będzie pyszna. Zupę podajemy tradycyjnie z makaronem. Polecam bo pachnie i smakuje doskonale.
