- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
To aromatyczne thokku może być podane jako ciepła kolacja, śniadanie bądź - z dodatkiem ryżu- jako danie obiadowe. Przepis wg Jayashree.
2 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
1 -2 duże pomidory
1 posiekany ząbek czosnku
0,5 cm posiekanego korzenia imbiru
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kuminu w ziarnach
Chili, sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
150 ml wody
Świeża kolendra lub pietruszka do przybrania
W dużej patelni lub woku rozgrzać olej. Dodać kumin i posiekaną w grube pióra cebulę, sól, czosnek, imbir. Samażyć całość chwilę, mieszając. Dodać drobno posiekane pomidory. Smażyć około 5 minut, aż pomidory zmiękną. Doprawić do smaku chilli, dodać kolendrę, chwilę smażyć, mieszając. Następnie dodać 150 ml wody, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
W międzyczasie ugotować na twardo jajka.
Przekroić ugotowane i obrane jajka na pół i dodać do soau na patelni, doprawić do smaku pieprzem, dodać świeżą kolendrę.
Podawać na ciepło z chlebem typu naan czy pita lub ryżem.

2 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
1 -2 duże pomidory
1 posiekany ząbek czosnku
0,5 cm posiekanego korzenia imbiru
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kuminu w ziarnach
Chili, sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
150 ml wody
Świeża kolendra lub pietruszka do przybrania
W dużej patelni lub woku rozgrzać olej. Dodać kumin i posiekaną w grube pióra cebulę, sól, czosnek, imbir. Samażyć całość chwilę, mieszając. Dodać drobno posiekane pomidory. Smażyć około 5 minut, aż pomidory zmiękną. Doprawić do smaku chilli, dodać kolendrę, chwilę smażyć, mieszając. Następnie dodać 150 ml wody, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
W międzyczasie ugotować na twardo jajka.
Przekroić ugotowane i obrane jajka na pół i dodać do soau na patelni, doprawić do smaku pieprzem, dodać świeżą kolendrę.
Podawać na ciepło z chlebem typu naan czy pita lub ryżem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: