Przepis pochodzi z czasopisma "Meine Familie & ich"
Skladniki na 4 porcje:
* 1 spora cebula
* 2-3 zabki czosnku
* 5-6 lyzek oliwy
* 8-10 pomidorow
* 600 ml bulionu warzywnego
* sol,pieprz, ok.1 lyzeczki cukru
* 2 lyzki octu balsamicznego
* 8 kromek bagietki
* 250 g mozarelli
* peczek bazylii
* 150 g creme fraiche
Cebule i czosnek obrac,pokroic i poddusic na 3 lyzkach oliwy,nastepnie dolac bulion i dodac obrane i pokrojone pomidory,doprawic sola,pieprzem,cukrem i octem,gotowac 15-20 minut,nastepnie zmiksowac i przetrzec przez sitko.
Piekarnik nagrzac do ok.200° i w miedzyczasie posmarowac pozostala oliwa kromki bagietki,poukladac na nich pokrojona mozarelle,popieprzyc i ok.10 minut zapiekac w piekarniku.
Odlozyc pare listkow bazylii do dekoracji,reszte zmiksowac z creme fraiche,mozna doprawic sola i pieprzem.
Zupe serwowac z kleksem bazyliowej smietany,udekorowana listkiem bazylii i grzankami z mozarella.
Skladniki na 4 porcje:
* 1 spora cebula
* 2-3 zabki czosnku
* 5-6 lyzek oliwy
* 8-10 pomidorow
* 600 ml bulionu warzywnego
* sol,pieprz, ok.1 lyzeczki cukru
* 2 lyzki octu balsamicznego
* 8 kromek bagietki
* 250 g mozarelli
* peczek bazylii
* 150 g creme fraiche
Cebule i czosnek obrac,pokroic i poddusic na 3 lyzkach oliwy,nastepnie dolac bulion i dodac obrane i pokrojone pomidory,doprawic sola,pieprzem,cukrem i octem,gotowac 15-20 minut,nastepnie zmiksowac i przetrzec przez sitko.
Piekarnik nagrzac do ok.200° i w miedzyczasie posmarowac pozostala oliwa kromki bagietki,poukladac na nich pokrojona mozarelle,popieprzyc i ok.10 minut zapiekac w piekarniku.
Odlozyc pare listkow bazylii do dekoracji,reszte zmiksowac z creme fraiche,mozna doprawic sola i pieprzem.
Zupe serwowac z kleksem bazyliowej smietany,udekorowana listkiem bazylii i grzankami z mozarella.
