Pomidory (krótko) marynowane

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Przepis pochodzi z gazetki Cucina Moderna. Oro

Wprowadziłam kilka drobnych zmian

6 pomidorów - użyłam kilku rodzajów, w tym żółtych i czarnych
icon_smile.gif

2 czerwone cebule
4 łyżki octu z białego wina (użyłam z czerwonego wina Cabernet i dodałam łyżeczkę balsamicznego z truskawkami)
2 listki szałwii (nie miałam)
2 liście laurowe świeże (nie miałam)
garść świeżej bazylii
5 łyżek oliwy (użyłam 2 :D)
sól
pieprz

Cebule pokroić w plastry.
Ma patelnię wlać oliwę i 2 łyżki gorącej wody, natychmiast wrzucić cebulę i dusić na małym ogniu aż nieco zmięknie.
W trakcie duszenia można dolać jeszcze nieco wody.
Wlać ocet, dodać szczyptę soli i sporo pieprzu. Wrzucić szałwię i liście laurowe. Doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć gaz i dusić jeszcze 2 minuty.
Wystudzić.

Pomidory pokroić w plastry. Polać cebulową marynatą. Odstawić, żeby smaki się nieco przegryzły.
Posypać bazylią

pomidory%20marynowane%20(2).JPG
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy