- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Przepis pochodzi z gazetki Cucina Moderna. Oro
Wprowadziłam kilka drobnych zmian
6 pomidorów - użyłam kilku rodzajów, w tym żółtych i czarnych
2 czerwone cebule
4 łyżki octu z białego wina (użyłam z czerwonego wina Cabernet i dodałam łyżeczkę balsamicznego z truskawkami)
2 listki szałwii (nie miałam)
2 liście laurowe świeże (nie miałam)
garść świeżej bazylii
5 łyżek oliwy (użyłam 2
)
sól
pieprz
Cebule pokroić w plastry.
Ma patelnię wlać oliwę i 2 łyżki gorącej wody, natychmiast wrzucić cebulę i dusić na małym ogniu aż nieco zmięknie.
W trakcie duszenia można dolać jeszcze nieco wody.
Wlać ocet, dodać szczyptę soli i sporo pieprzu. Wrzucić szałwię i liście laurowe. Doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć gaz i dusić jeszcze 2 minuty.
Wystudzić.
Pomidory pokroić w plastry. Polać cebulową marynatą. Odstawić, żeby smaki się nieco przegryzły.
Posypać bazylią
Wprowadziłam kilka drobnych zmian
6 pomidorów - użyłam kilku rodzajów, w tym żółtych i czarnych

2 czerwone cebule
4 łyżki octu z białego wina (użyłam z czerwonego wina Cabernet i dodałam łyżeczkę balsamicznego z truskawkami)
2 listki szałwii (nie miałam)
2 liście laurowe świeże (nie miałam)
garść świeżej bazylii
5 łyżek oliwy (użyłam 2
sól
pieprz
Cebule pokroić w plastry.
Ma patelnię wlać oliwę i 2 łyżki gorącej wody, natychmiast wrzucić cebulę i dusić na małym ogniu aż nieco zmięknie.
W trakcie duszenia można dolać jeszcze nieco wody.
Wlać ocet, dodać szczyptę soli i sporo pieprzu. Wrzucić szałwię i liście laurowe. Doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć gaz i dusić jeszcze 2 minuty.
Wystudzić.
Pomidory pokroić w plastry. Polać cebulową marynatą. Odstawić, żeby smaki się nieco przegryzły.
Posypać bazylią