Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Pomidory panierowane
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1033882" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis na to wyjątkowo smaczne danie, znaleziony w Bibliotece Poradnika Domowego. Pracy przy nim niewiele, a efekt wyjątkowo udany. Zrobiłam eksperymentalnie na dwa sposoby, ale o tym na końcu. Proporcje dowolne, podaję jednak te zamieszczone w przepisie, sądzę, że dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>3 duże mięsiste, jędrne pomidory</p><p>pół łyżeczki skórki otartej z cytryny</p><p>mały słoiczek zielonych oliwek</p><p>2 łyżeczki kaparów</p><p>pół pęczka młodej cebulki</p><p>15 dkg kwaśnej śmietany</p><p>2 jajka</p><p>mąka i bułka tarta do panierowania</p><p>4 łyżki oliwy</p><p>kawałek cytryny do dekoracji</p><p>cukier puder, pieprz, sól</p><p></p><p>Umytą cebulkę, kapary i oliwki drobno siekamy, dodajemy kwaśną śmietanę, skórkę cytrynową, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i sos odstawiamy.</p><p>W umytych pomidorach wycinamy zdrewniałe fragmenty przy szypułkach, a pomidory kroimy w poprzek na plastry grubości 1 cm. Delikatnie oprószamy je z obu stron cukrem pudrem, solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie na średnim ogniu, aż się zrumienią i będą chrupiące. Podajemy z sosem śmietanowym i cząstkami cytryny.</p><p>Jest to doskonała przystawka, o wyjątkowym smaku.</p><p><strong>Moje eksperymenty</strong>: Ponieważ nie bardzo wiedziałam jaki będzie smak pomidorów z cukrem i skórką, jeden pomidor obrałam ze skórki i po dokładnym wytarciu ręcznikiem papierowym pokroiłam na 4 grubsze plastry, a drugi pozostawiłam w skórce i pokroiłam jak w przepisie. Następnie połowę plastrów posypałam cukrem solą i pieprzem, a drugą połowę tylko solą i pieprzem. Panierowałam jak w przepisie i smażyłam tak samo. Tak jak się spodziewałam obrane ze skórki i posypane cukrem pomidory okazały się rewelacyjne. Skórka nie przeszkadzała mi tak bardzo jak brak tej odrobiny cukru, który czynił pomidory o nieco łagodniejszym, &quot;winnym&quot; smaku. Podawać się je powinno prosto z patelni, ponieważ jak dłużej &quot;czekają&quot;, skorupka traci chrupkość. I jeszcze jedno - cząstki cytryny dla amatorów. Według mnie są zbędne. Wystarczy sam sos. Sprobujcie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1033882, member: 10341"] Przepis na to wyjątkowo smaczne danie, znaleziony w Bibliotece Poradnika Domowego. Pracy przy nim niewiele, a efekt wyjątkowo udany. Zrobiłam eksperymentalnie na dwa sposoby, ale o tym na końcu. Proporcje dowolne, podaję jednak te zamieszczone w przepisie, sądzę, że dla 4 osób. [B]Składniki [/B]3 duże mięsiste, jędrne pomidory pół łyżeczki skórki otartej z cytryny mały słoiczek zielonych oliwek 2 łyżeczki kaparów pół pęczka młodej cebulki 15 dkg kwaśnej śmietany 2 jajka mąka i bułka tarta do panierowania 4 łyżki oliwy kawałek cytryny do dekoracji cukier puder, pieprz, sól Umytą cebulkę, kapary i oliwki drobno siekamy, dodajemy kwaśną śmietanę, skórkę cytrynową, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i sos odstawiamy. W umytych pomidorach wycinamy zdrewniałe fragmenty przy szypułkach, a pomidory kroimy w poprzek na plastry grubości 1 cm. Delikatnie oprószamy je z obu stron cukrem pudrem, solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie na średnim ogniu, aż się zrumienią i będą chrupiące. Podajemy z sosem śmietanowym i cząstkami cytryny. Jest to doskonała przystawka, o wyjątkowym smaku. [B]Moje eksperymenty[/B]: Ponieważ nie bardzo wiedziałam jaki będzie smak pomidorów z cukrem i skórką, jeden pomidor obrałam ze skórki i po dokładnym wytarciu ręcznikiem papierowym pokroiłam na 4 grubsze plastry, a drugi pozostawiłam w skórce i pokroiłam jak w przepisie. Następnie połowę plastrów posypałam cukrem solą i pieprzem, a drugą połowę tylko solą i pieprzem. Panierowałam jak w przepisie i smażyłam tak samo. Tak jak się spodziewałam obrane ze skórki i posypane cukrem pomidory okazały się rewelacyjne. Skórka nie przeszkadzała mi tak bardzo jak brak tej odrobiny cukru, który czynił pomidory o nieco łagodniejszym, "winnym" smaku. Podawać się je powinno prosto z patelni, ponieważ jak dłużej "czekają", skorupka traci chrupkość. I jeszcze jedno - cząstki cytryny dla amatorów. Według mnie są zbędne. Wystarczy sam sos. Sprobujcie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Pomidory panierowane
Bottom