Pomidory pasteryzowan

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
Dostałam od przyjaciół bardzo dużo malinówek, których nie byłam w stanie przejeść. Pomysł na zamknięcie ich do słoików podsunęła mi siostra, która to z kolei przepis ten otrzymała od znajomego hodowcy pomidorów.

Składniki:
  • pomidory
  • sól, najlepiej gruboziarnista
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórę. Słoiki umyć, wyparzyć i dokładnie wytrzeć.

Całe pomidory włożyć do słoika, zasypać solą i szczelnie zakręcić. W dużym garnku nalać wodę i wstawić słoiki (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików) i gotować 20 minut od wrzenia.
Po pasteryzacji ustawić słoiki do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Zimą takie pomidory można dodać do zupy, do sałatki albo zjeść sam polane tylko oliwą.

DSC07684-361x540.jpg


DSC07697-361x540.jpg


DSC08023-361x540.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy