- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Inspiracja:
CYTATNa gruzińskim stole rzadko goszczą zupy, ale za to podaje się mnóstwo przekąsek. W lecie podstawą jest sałatka z pomidorów i świeżej bazylii a we wrześniu z dodatkiem wyciskanego na miejscu oleju ze słoneczników.
CYTATNa gruzińskim stole rzadko goszczą zupy, ale za to podaje się mnóstwo przekąsek. W lecie podstawą jest sałatka z pomidorów i świeżej bazylii a we wrześniu z dodatkiem wyciskanego na miejscu oleju ze słoneczników.
Od razu poczułam słoneczny zapach pomidorów z bazylią i stwierdziłam, że muszę zrobić taką sałatkę.
![]()
2 pomidory
kilkanaście listków świeżej bazylii
szczypta bazylii suszonej dla wzmocnienia smaku
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
kilka kropel octu z białego wina
sól i czarny , świeżo mielony pieprz do smaku
czerwona cebula
Przygotować dressing bazyliowy:
Olej wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać porwane drobno listki bazylii, doprawić do smaku sola, pieprzem i ew. kilkoma kroplami octu.
Pomidory i cebulę pokroić. Ułożyć na półmisku i skropić dressingiem.
Uważam, że wyśmienicie będzie smakowała posypana słonym serem ( np. kozim czy typu feta, czego zamierzam spróbować następnym razem)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: