Pomidory w sosie rosyjskim

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z książki "Sałaty i sałatki" - autorstwa Danuty Łebkowskiej. Różni się i to znacznie od tego, który zaprezentowała Mała_Mi, choć mają podobne tytuły. Pomidory te robię nawet zimą, z pomidorków koktajlowych, oczywiście licząc się z kosztami. Podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
50 dkg małych pomidorów

Sos rosyjski
100 ml oleju słonecznikowego ( ja brałam olej ryżowy, może też być z pestek winogron)
1 łyżka pasty pomidorowej
50 ml keczupu
2 łyżki miodu ( biorę gryczany, chociaż z innym miodem może mieć inny, nawet lepszy smak)
1 cebula
sól, pieprz
szczypta suszonego estragonu ( lub łyżeczka świeżego posiekanego)

Wybieramy małe, ładne, jędrne pomidory jednakowej wielkości. Myjemy je dokładnie, sparzamy wrzątkiem, na chwilę wkładamy do zimnej wody i ostrożnie zdejmujemy skórki.
Następnie przygotowujemy sos. Cebulę drobno siekamy. Miód, jeśli jest zbyt gęsty, podgrzewamy i dobrze rozcieramy. Dokładnie mieszamy sól, pieprz, estragon (suszony rozcieramy w palcach) i olej. Dodajemy keczup, pastę pomidorową, miód i posiekaną cebulę.
Pomidory wkładamy do salaterki, zalewamy sosem i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Podaję te pomidorki do mięs, wędlin, pasztetów, serów i jajek. Zawsze cieszą się dużym powodzeniem podczas spotkań towarzyskich jako przekąska. Ponadto są bardzo dekoracyjne - czerwone pomidorki w czerwonym sosie.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Czasem można ją dostać w tubach, ale ja najczęściej biorę koncentrat (płaską łyżkę), albo łączę go z przecierem pomidorowym, takim z kartonika. Z koncentratem sos jest bardziej intensywny w smaku, co niczemu nie przeszkadza, a nawet podnosi smak sosu.

olatka

Member
Lut 28, 2009
138
0
0
Wlasnie mi się pomidorki przegryzają z tym sosem.
Zamiast miodu dałam cukier trzcinowy, bo okazało się znienacka, że miód "wyszedł".
Olej dałam spod suszonych pomidorów.
Zobaczymy
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy