Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Pomidory w sosie rosyjskim
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 869241" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Sałaty i sałatki&quot; - autorstwa Danuty Łebkowskiej. Różni się i to znacznie od tego, który zaprezentowała <strong>Mała_Mi</strong>, choć mają podobne tytuły. Pomidory te robię nawet zimą, z pomidorków koktajlowych, oczywiście licząc się z kosztami. Podaję proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>50 dkg małych pomidorów</p><p><strong></strong></p><p><strong>Sos rosyjski</strong></p><p><strong></strong>100 ml oleju słonecznikowego ( ja brałam olej ryżowy, może też być z pestek winogron)</p><p>1 łyżka pasty pomidorowej</p><p>50 ml keczupu </p><p>2 łyżki miodu ( biorę gryczany, chociaż z innym miodem może mieć inny, nawet lepszy smak)</p><p>1 cebula</p><p>sól, pieprz</p><p>szczypta suszonego estragonu ( lub łyżeczka świeżego posiekanego)</p><p></p><p></p><p>Wybieramy małe, ładne, jędrne pomidory jednakowej wielkości. Myjemy je dokładnie, sparzamy wrzątkiem, na chwilę wkładamy do zimnej wody i ostrożnie zdejmujemy skórki.</p><p>Następnie przygotowujemy sos. Cebulę drobno siekamy. Miód, jeśli jest zbyt gęsty, podgrzewamy i dobrze rozcieramy. Dokładnie mieszamy sól, pieprz, estragon (suszony rozcieramy w palcach) i olej. Dodajemy keczup, pastę pomidorową, miód i posiekaną cebulę.</p><p>Pomidory wkładamy do salaterki, zalewamy sosem i odstawiamy na godzinę do lodówki.</p><p>Podaję te pomidorki do mięs, wędlin, pasztetów, serów i jajek. Zawsze cieszą się dużym powodzeniem podczas spotkań towarzyskich jako przekąska. Ponadto są bardzo dekoracyjne - czerwone pomidorki w czerwonym sosie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 869241, member: 10341"] Przepis pochodzi z książki "Sałaty i sałatki" - autorstwa Danuty Łebkowskiej. Różni się i to znacznie od tego, który zaprezentowała [B]Mała_Mi[/B], choć mają podobne tytuły. Pomidory te robię nawet zimą, z pomidorków koktajlowych, oczywiście licząc się z kosztami. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 50 dkg małych pomidorów [B] Sos rosyjski [/B]100 ml oleju słonecznikowego ( ja brałam olej ryżowy, może też być z pestek winogron) 1 łyżka pasty pomidorowej 50 ml keczupu 2 łyżki miodu ( biorę gryczany, chociaż z innym miodem może mieć inny, nawet lepszy smak) 1 cebula sól, pieprz szczypta suszonego estragonu ( lub łyżeczka świeżego posiekanego) Wybieramy małe, ładne, jędrne pomidory jednakowej wielkości. Myjemy je dokładnie, sparzamy wrzątkiem, na chwilę wkładamy do zimnej wody i ostrożnie zdejmujemy skórki. Następnie przygotowujemy sos. Cebulę drobno siekamy. Miód, jeśli jest zbyt gęsty, podgrzewamy i dobrze rozcieramy. Dokładnie mieszamy sól, pieprz, estragon (suszony rozcieramy w palcach) i olej. Dodajemy keczup, pastę pomidorową, miód i posiekaną cebulę. Pomidory wkładamy do salaterki, zalewamy sosem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Podaję te pomidorki do mięs, wędlin, pasztetów, serów i jajek. Zawsze cieszą się dużym powodzeniem podczas spotkań towarzyskich jako przekąska. Ponadto są bardzo dekoracyjne - czerwone pomidorki w czerwonym sosie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Pomidory w sosie rosyjskim
Bottom