Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Pommes de terre a la lyonnaise
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 934376" data-attributes="member: 422"><p>Przepis pochodzi z książki 'Smaki świata - Francja' autorstwa Beverly Leblanc.</p><p></p><p>700 g umytych ziemniaków</p><p>115 g sklarowanego masła</p><p>2 cebule pokrojone w cienkie plasterki</p><p>1 drobno posiekany ząbek czosnku</p><p>2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p>- ziemniaki ugotować w osolonej wodzie przez około 7-10 minut lub do momentu, kiedy będą prawie miękkie,</p><p>- ostudzić i pokroić w plastry grubości około 5 mm,</p><p>- na patelni roztopić połowę masła na średnim ogniu, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie i będzie jasnożółta</p><p>- dodać czosnek i dalej smażyć przez 2 minuty, zdjąć z patelni i odstawić na bok,</p><p>- usmażyć ziemniaki na reszcie masła, smażyć około 4 minut po obu stronach,</p><p>- 1/3 ziemniaków rozłożyć równo na dnie żaroodpornego naczynia, nałożyć na nie połowę cebuli, doprawić do smaku solą i pieprzem,</p><p>- na to znowu 1/3 ziemniaków, na warstwę ziemniaków, resztę cebuli, doprawić i na to ostatnią część ziemniaków, ponownie doprawić,</p><p>- wstawić do piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż potrawa będzie z wierzchu złocistobrązowa,</p><p>- posypać natką pietruszki i podawać.</p><p></p><p>Przyznam się, że nie chciało mi się klarować masła, użyłam masła z olejem i nie ważyłam dałam na oko.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 934376, member: 422"] Przepis pochodzi z książki 'Smaki świata - Francja' autorstwa Beverly Leblanc. 700 g umytych ziemniaków 115 g sklarowanego masła 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki 1 drobno posiekany ząbek czosnku 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki sól i pieprz - ziemniaki ugotować w osolonej wodzie przez około 7-10 minut lub do momentu, kiedy będą prawie miękkie, - ostudzić i pokroić w plastry grubości około 5 mm, - na patelni roztopić połowę masła na średnim ogniu, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie i będzie jasnożółta - dodać czosnek i dalej smażyć przez 2 minuty, zdjąć z patelni i odstawić na bok, - usmażyć ziemniaki na reszcie masła, smażyć około 4 minut po obu stronach, - 1/3 ziemniaków rozłożyć równo na dnie żaroodpornego naczynia, nałożyć na nie połowę cebuli, doprawić do smaku solą i pieprzem, - na to znowu 1/3 ziemniaków, na warstwę ziemniaków, resztę cebuli, doprawić i na to ostatnią część ziemniaków, ponownie doprawić, - wstawić do piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż potrawa będzie z wierzchu złocistobrązowa, - posypać natką pietruszki i podawać. Przyznam się, że nie chciało mi się klarować masła, użyłam masła z olejem i nie ważyłam dałam na oko. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Pommes de terre a la lyonnaise
Top
Bottom