Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Pommes de terre Duchesse (Ziemniaki księżniczki)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="weerka" data-source="post: 935607" data-attributes="member: 15547"><p>przepis z Kuchni Francuskiej w tlumaczeniu Marii Dubielak</p><p></p><p>1 kg ziemniaków (okolo 6-8 sztuk)</p><p>100g masła </p><p>3-4 żółtka</p><p>gałka muszkatołowa </p><p>sol</p><p>pieprz</p><p>(3 ostatnie składniki nalezy potraktowac jak przyprawy i ilośc zastosowac >>do smaku<< )</p><p></p><p>1.Ziemniaki ugotować do miekkosci.</p><p>2.Przepuscic szybko przez maszynkę/praskę/zblenderować na gladko dobrze by było zeby jak najmniej ostygły.</p><p>3.Do (najlepiej jeszcze ciepłych ) ziemniakow dodawac żółtka i masło,wymieszć na gładką masę.</p><p>4.Z przestudzonej masy uformowac gruby walek ,pokroić na plastry,ktore mozna bezposrenio smażyc ,lub tez formowac z nich owalne placuszki/wałeczki.Do tej czynnosci dobrze jest zmoczyc lub ciut naoliwić dlonie.</p><p>5.Plastry,pacuszki lub waleczki smażyc z obu stron na masle LUB włożyć masę do szprycy (woreczka foliowego z ucietym rogiem) wycisnąc na posmarowana maslem blaszkę i zapiekać kilka minut w goracym piekarniku -do zrumienienia.</p><p></p><p>Mozna je serwowac jako dodatek do mies lub sosow/dipow.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="weerka, post: 935607, member: 15547"] przepis z Kuchni Francuskiej w tlumaczeniu Marii Dubielak 1 kg ziemniaków (okolo 6-8 sztuk) 100g masła 3-4 żółtka gałka muszkatołowa sol pieprz (3 ostatnie składniki nalezy potraktowac jak przyprawy i ilośc zastosowac >>do smaku<< ) 1.Ziemniaki ugotować do miekkosci. 2.Przepuscic szybko przez maszynkę/praskę/zblenderować na gladko dobrze by było zeby jak najmniej ostygły. 3.Do (najlepiej jeszcze ciepłych ) ziemniakow dodawac żółtka i masło,wymieszć na gładką masę. 4.Z przestudzonej masy uformowac gruby walek ,pokroić na plastry,ktore mozna bezposrenio smażyc ,lub tez formowac z nich owalne placuszki/wałeczki.Do tej czynnosci dobrze jest zmoczyc lub ciut naoliwić dlonie. 5.Plastry,pacuszki lub waleczki smażyc z obu stron na masle LUB włożyć masę do szprycy (woreczka foliowego z ucietym rogiem) wycisnąc na posmarowana maslem blaszkę i zapiekać kilka minut w goracym piekarniku -do zrumienienia. Mozna je serwowac jako dodatek do mies lub sosow/dipow. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Pommes de terre Duchesse (Ziemniaki księżniczki)
Top
Bottom