Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Porterówka*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="bukay" data-source="post: 937969" data-attributes="member: 19933"><p>Moim skromnym zdaniem porterówka jest to jedna ze smaczniejszych i przede wszystkim prostszych nalewek do wykonania (nie wymaga aż takiej cierpliwości). Zaliczam ją do likierów, a w smaku zbliżona jest do piwa Karmi.</p><p></p><p>Z racji wymaganego czasu (to jest 3 do 12 miesięcy na <em>dobrą</em> nalewkę) zazwyczaj odmierzam porcje docelowe w gąsiorku 3 lub 5 litrowym:</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1l spirytusu</p><p>1l piwa typu porter (osobiście polecam porter Żywiec)</p><p>64g cukru wanilinowego</p><p>0,5kg cukru</p><p>woda</p><p></p><p><strong>Przygotowanie</strong></p><p>Do dużego garnka wlewamy porter, po czym dodajemy cukier wanilinowy i zwykły.</p><p>Wstawiamy na mały gaz i mieszamy aż płyn przestanie się pienić i rozpuści się cukier. Ważne!! Należy jedynie podgrzać, a nie zagotować.</p><p>Do takiego ekstraktu dodajemy wody (mineralna albo przegotowana) aby otrzymać łącznie ok 2l płynu.</p><p>Po ostudzeniu dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek.</p><p></p><p>Nalewka nadaje sie do spożycia już po kilku dniach, kiedy się &quot;przegryzie&quot;, przy czym zalecany czas leżakowania to ok 3-6 miesięcy.</p><p></p><p>Po licznych i długich empirycznych testach stwierdziłem, że nalewka ta najlepiej wychodzi z końcowym woltażem w okolicach 35%.</p><p></p><p>Oczywiście przepis, który podałem jest to wersja podstawowa. Różne wariancje tej nalewki zawierają:</p><p>-dodanie pół laski wanilii na litr produktu</p><p>-użycie koniaku zamiast części spirytusu i wody</p><p>-dodanie płaskiej łyżeczki do herbaty kawy rozpuszczalnej na litr produktu</p><p>-użycie miodu zamiast cukru, albo jego części</p><p>Przy czym należy podkreślić, że oprócz koniaku wszystkie te wariancje były degustowane po minimum 6 miesiącach leżakowania.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bukay, post: 937969, member: 19933"] Moim skromnym zdaniem porterówka jest to jedna ze smaczniejszych i przede wszystkim prostszych nalewek do wykonania (nie wymaga aż takiej cierpliwości). Zaliczam ją do likierów, a w smaku zbliżona jest do piwa Karmi. Z racji wymaganego czasu (to jest 3 do 12 miesięcy na [I]dobrą[/I] nalewkę) zazwyczaj odmierzam porcje docelowe w gąsiorku 3 lub 5 litrowym: [B]Składniki[/B] 1l spirytusu 1l piwa typu porter (osobiście polecam porter Żywiec) 64g cukru wanilinowego 0,5kg cukru woda [B]Przygotowanie[/B] Do dużego garnka wlewamy porter, po czym dodajemy cukier wanilinowy i zwykły. Wstawiamy na mały gaz i mieszamy aż płyn przestanie się pienić i rozpuści się cukier. Ważne!! Należy jedynie podgrzać, a nie zagotować. Do takiego ekstraktu dodajemy wody (mineralna albo przegotowana) aby otrzymać łącznie ok 2l płynu. Po ostudzeniu dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Nalewka nadaje sie do spożycia już po kilku dniach, kiedy się "przegryzie", przy czym zalecany czas leżakowania to ok 3-6 miesięcy. Po licznych i długich empirycznych testach stwierdziłem, że nalewka ta najlepiej wychodzi z końcowym woltażem w okolicach 35%. Oczywiście przepis, który podałem jest to wersja podstawowa. Różne wariancje tej nalewki zawierają: -dodanie pół laski wanilii na litr produktu -użycie koniaku zamiast części spirytusu i wody -dodanie płaskiej łyżeczki do herbaty kawy rozpuszczalnej na litr produktu -użycie miodu zamiast cukru, albo jego części Przy czym należy podkreślić, że oprócz koniaku wszystkie te wariancje były degustowane po minimum 6 miesiącach leżakowania. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Porterówka*
Top
Bottom