Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Portobello Wellington
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1597688" data-attributes="member: 1142"><p>Pod ta piekna nazwa kryje sie wegetarianska wersja slynnego Beef Wellington. Moznaby porownac oba do kulebiakow rodzimych w ktorych nadzienie zawija sie w ciasto i piecze, a calosc mozna spozywac na goraco jak i na zimno. Moja corka jest wegetarianka wiec pelno w mojej kuchni takich wege przerobek, ktore nawet bardzo miesozernym osobnikom bardzo smakuja.</p><p></p><p>Zaczynam od przygotowania grzybow (mozna to zrobic na przyklad dzien wczesniej)</p><p></p><p><strong>6 grzybow portobello, wyciete nozki (zarezerwowac), i wyskrobane lyzeczka brazowe czesci kapeluszy</strong></p><p><strong>4 duze zabki czosnku, zmiazdzone</strong></p><p><strong>3 kopiaste lyzki mieszanych swiezych ziol, np tymianek i rozmaryn pasuja tu idealnie</strong></p><p><strong>sol pieprz</strong></p><p><strong>oliwa/olej/stopione maslo do skropienia grzybow</strong></p><p><strong></strong></p><p>Rozgrzewam piec 180C. Na blache do pieczenia wykladam arkusz pergaminu. Oczyszczone grzyby ukladam wnetrzem do gory na blasze, posypuje ziolami, skrapiam tluszczem, sole, pieprze. Wkladam do pieca na 10-15 min, az grzyby nieco zmiekna, ale nadal maja swoj oryginalny ksztalt. Studze i pozbywam sie plynu z wnetrza grzybow.</p><p></p><p></p><p><strong>Nadzienie</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>2 lyzki masla</strong></p><p><strong>6 szalotek, drobno posiekanych</strong></p><p><strong>8-10 zabkow czosnku, zmiazdzone</strong></p><p><strong>zielona pietruszka, tymianek, rozmaryn (po lyzce, posiekane)</strong></p><p><strong>1/4 szklanki bialego wina wytrawnego</strong></p><p><strong>1 lyzka ciemnego muscovado</strong></p><p><strong>2 szklanki orzechow, pekany, wloskie</strong></p><p><strong>2 1/2 szklanki ugotowanych/upieczonych slodkich kasztanow</strong></p><p><strong>2-3 szklanki zmiksowanego mazszu chleba, np orkiszowego</strong></p><p><strong>3 lyzki oleju z orzechow wloskich</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>posiekane drobno korzonki grzybow</strong></p><p><strong>zielona pietruszka, siekana</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>600g ciasta francuskiego </strong></p><p><strong></strong></p><p>Na patelni rozgrzewam maslo i smaze na nim szalotki az zmiekna zupelne, dodaje czosnek i ziola. Wlewam wino i dodaje cukier. Mieszam i smaze do calkowitego rozpuszczenia cukru, ok. 2 min. Przekladam do duzej miski do wystudzenia.</p><p></p><p>W FP rozdrabianiam orzechy (na drobne kawaleczki), przesypuje do miski z cebulka, dodaje zmiksowane wnetrze chleba i posiekane korzonki grzybow, olej z orzechow wloskich, doprawiam sola i pieprzem. Mieszam dobrze.</p><p>Biore gotowego portobello, wnetrze wypelniam obficie nadzieniem i zakrywam drugim grzybem. Otrzymuje w ten sposob 3 porcje.</p><p></p><p>Zwiekszam temerature pieca do 200C.</p><p></p><p></p><p>Rozwalkowuje ciasto tak aby mialo grubosc 3mm. Przekladam je na arkusz papieru do pieczenia. Na ciasto wykladam pozostaly farsz, zostawiajac margines, posypuje dodatkowa pietruszka, na srodku ukladam przygotowane grzyby i zawijam je w ciescie tak aby zlaczenie bylo pod spodem, pomagam sobie papierem. Przenosze na blache do pieczenia i dokladne pedzluja albo roztrzepanym jajkiem albo slodka smietanka. Wkladam do pieca i pieke ok 1 godz. (moze duzej, w zaleznosci od pieca).</p><p></p><p>Mozna ozdabiac pozostalm ciastem, skrawkami, wycinac ksztalty i naklejac na wierzch. Posmarowac jajem raz jeszcze.</p><p></p><p>Jak tylko nadarzy sie okazja dodam zdjecie. W przekroju wellington wyglada bardzo okazale.</p><p></p><p>Inspiracja byl przepis z The Gourmet Vegan.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1597688, member: 1142"] Pod ta piekna nazwa kryje sie wegetarianska wersja slynnego Beef Wellington. Moznaby porownac oba do kulebiakow rodzimych w ktorych nadzienie zawija sie w ciasto i piecze, a calosc mozna spozywac na goraco jak i na zimno. Moja corka jest wegetarianka wiec pelno w mojej kuchni takich wege przerobek, ktore nawet bardzo miesozernym osobnikom bardzo smakuja. Zaczynam od przygotowania grzybow (mozna to zrobic na przyklad dzien wczesniej) [B]6 grzybow portobello, wyciete nozki (zarezerwowac), i wyskrobane lyzeczka brazowe czesci kapeluszy 4 duze zabki czosnku, zmiazdzone 3 kopiaste lyzki mieszanych swiezych ziol, np tymianek i rozmaryn pasuja tu idealnie sol pieprz oliwa/olej/stopione maslo do skropienia grzybow [/B] Rozgrzewam piec 180C. Na blache do pieczenia wykladam arkusz pergaminu. Oczyszczone grzyby ukladam wnetrzem do gory na blasze, posypuje ziolami, skrapiam tluszczem, sole, pieprze. Wkladam do pieca na 10-15 min, az grzyby nieco zmiekna, ale nadal maja swoj oryginalny ksztalt. Studze i pozbywam sie plynu z wnetrza grzybow. [B]Nadzienie 2 lyzki masla 6 szalotek, drobno posiekanych 8-10 zabkow czosnku, zmiazdzone zielona pietruszka, tymianek, rozmaryn (po lyzce, posiekane) 1/4 szklanki bialego wina wytrawnego 1 lyzka ciemnego muscovado 2 szklanki orzechow, pekany, wloskie 2 1/2 szklanki ugotowanych/upieczonych slodkich kasztanow 2-3 szklanki zmiksowanego mazszu chleba, np orkiszowego 3 lyzki oleju z orzechow wloskich sol pieprz posiekane drobno korzonki grzybow zielona pietruszka, siekana 600g ciasta francuskiego [/B] Na patelni rozgrzewam maslo i smaze na nim szalotki az zmiekna zupelne, dodaje czosnek i ziola. Wlewam wino i dodaje cukier. Mieszam i smaze do calkowitego rozpuszczenia cukru, ok. 2 min. Przekladam do duzej miski do wystudzenia. W FP rozdrabianiam orzechy (na drobne kawaleczki), przesypuje do miski z cebulka, dodaje zmiksowane wnetrze chleba i posiekane korzonki grzybow, olej z orzechow wloskich, doprawiam sola i pieprzem. Mieszam dobrze. Biore gotowego portobello, wnetrze wypelniam obficie nadzieniem i zakrywam drugim grzybem. Otrzymuje w ten sposob 3 porcje. Zwiekszam temerature pieca do 200C. Rozwalkowuje ciasto tak aby mialo grubosc 3mm. Przekladam je na arkusz papieru do pieczenia. Na ciasto wykladam pozostaly farsz, zostawiajac margines, posypuje dodatkowa pietruszka, na srodku ukladam przygotowane grzyby i zawijam je w ciescie tak aby zlaczenie bylo pod spodem, pomagam sobie papierem. Przenosze na blache do pieczenia i dokladne pedzluja albo roztrzepanym jajkiem albo slodka smietanka. Wkladam do pieca i pieke ok 1 godz. (moze duzej, w zaleznosci od pieca). Mozna ozdabiac pozostalm ciastem, skrawkami, wycinac ksztalty i naklejac na wierzch. Posmarowac jajem raz jeszcze. Jak tylko nadarzy sie okazja dodam zdjecie. W przekroju wellington wyglada bardzo okazale. Inspiracja byl przepis z The Gourmet Vegan. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Portobello Wellington
Top
Bottom