Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Portugalski sos pomidorowo-migdałowy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 848693" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to chyba najbardziej oryginalna wersja sosu pomidorowego jaką znam. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>5 pomidorów albo puszka pomidorów krojonych bez skórki</p><p>średnia cebula drobno posiekana</p><p>7 dkg obranych i zmielonych migdałów</p><p>spora łyżka masła </p><p>łyżka oliwy</p><p>sól, pieprz, szczypta cukru</p><p></p><p>Cebulę dusimy w maśle, aż nie nabierając koloru stanie się szklista. Świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Ja zdecydowanie wolę pomidory z puszki, które nie wymagają żadnej pracy, a przy tym nie są tak wodniste. Sos szybciej nabiera odpowiedniej konsystencji. Pomidory świeże, czy też z puszki dodajemy do cebuli i dusimy razem na niewielkim ogniu pod przykryciem przez parę minut. Sparzone wrzątkiem, obrane i zmielone migdały ucieramy na miazgę z łyżką oliwy. Pomidory z cebulą przecieramy przez sito i łączymy z miazgą migdałową. Całość przysmaczamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sos ten znakomicie harmonizuje ze smażonym i pieczonym mięsem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 848693, member: 10341"] Jest to chyba najbardziej oryginalna wersja sosu pomidorowego jaką znam. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". [B]Składniki [/B]5 pomidorów albo puszka pomidorów krojonych bez skórki średnia cebula drobno posiekana 7 dkg obranych i zmielonych migdałów spora łyżka masła łyżka oliwy sól, pieprz, szczypta cukru Cebulę dusimy w maśle, aż nie nabierając koloru stanie się szklista. Świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Ja zdecydowanie wolę pomidory z puszki, które nie wymagają żadnej pracy, a przy tym nie są tak wodniste. Sos szybciej nabiera odpowiedniej konsystencji. Pomidory świeże, czy też z puszki dodajemy do cebuli i dusimy razem na niewielkim ogniu pod przykryciem przez parę minut. Sparzone wrzątkiem, obrane i zmielone migdały ucieramy na miazgę z łyżką oliwy. Pomidory z cebulą przecieramy przez sito i łączymy z miazgą migdałową. Całość przysmaczamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sos ten znakomicie harmonizuje ze smażonym i pieczonym mięsem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Portugalski sos pomidorowo-migdałowy*
Bottom