Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pory duszone z masłem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 761031" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Miesięcznik &quot;Ty i Ja&quot;, lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Tak przyrządzone pory przypominają w smaku szparagi. Koszt niewielki, mało pracochłonne, więc warto pokusić się o ich przygotowanie.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">1 kg porów jednakowej grubości</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 - 5 dkg masła</span></p><p><span style="font-size: 26px">szczypta cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Pory przycinamy z zielonych liści, odkrawamy korzenie, a same białe części bardzo dokładnie myjemy. Tak przygotowane pory układamy w rondlu, zalewamy małą ilością wody, solimy do smaku, dodajemy cukier i masło. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Po 20 - 25 minutach pory powinny być w sam raz. Gdyby w czasie duszenia woda zbyt szybko wyparowała, dodajemy nieco wrzątku. Po uduszeniu sos powinien prawie całkowicie odparować, zaś pory powinny się leciutko przyrumienić. Wykładamy je na półmisek i polewamy resztką sosu, jaki pozostał w rondlu.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Tak przyrządzone pory, doskonale pasują do ryżu wypieczonego na sypko i do wszelkich pieczonych mięs.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 761031, member: 10341"] [SIZE=10]Miesięcznik "Ty i Ja", lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry. Tak przyrządzone pory przypominają w smaku szparagi. Koszt niewielki, mało pracochłonne, więc warto pokusić się o ich przygotowanie. [B]Składniki[/B] 1 kg porów jednakowej grubości 4 - 5 dkg masła szczypta cukru sól Pory przycinamy z zielonych liści, odkrawamy korzenie, a same białe części bardzo dokładnie myjemy. Tak przygotowane pory układamy w rondlu, zalewamy małą ilością wody, solimy do smaku, dodajemy cukier i masło. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Po 20 - 25 minutach pory powinny być w sam raz. Gdyby w czasie duszenia woda zbyt szybko wyparowała, dodajemy nieco wrzątku. Po uduszeniu sos powinien prawie całkowicie odparować, zaś pory powinny się leciutko przyrumienić. Wykładamy je na półmisek i polewamy resztką sosu, jaki pozostał w rondlu. Tak przyrządzone pory, doskonale pasują do ryżu wypieczonego na sypko i do wszelkich pieczonych mięs. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pory duszone z masłem*
Top
Bottom