Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Pory zaapiekane w sosie Mornay
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maryna" data-source="post: 472090" data-attributes="member: 1215"><p>Newsweek z 25 marca 2007 r. nr 12/2007 zamieszcza przepis Roberta Makłowicza przy jego felietonie o kuchni franciuskiej. </p><p>Nie robiłam, przepis nie jest sprawdzony, ale brzmi doskonale.</p><p>Asika prosiła o sposób na pory. Wklepuje na wyraźne życzenie.</p><p></p><p>4 dorodne pory</p><p>1 łyzka masła</p><p>1 łyżka mąki</p><p>500 ml mleka</p><p>100 g świeżo startego gruye4ra</p><p>szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej</p><p>szczypta cukru</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p>masło do wysmarowania formy</p><p>sól</p><p></p><p>Pory obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, odciąc końcówki i zielone części, naciąć wzdłuż nie przecinając do końca, dokładnie wypłukać, ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie do miękkości, dokładnie osączyć.</p><p>W rondlu rozgrzać masło, wsypać mąkę, zrobić jasna zasmażkę. Zdjąć naczynie z ognia, mieszając wlewać stopniowo mleko, postawić na ogniu, dodać sok z cytryny, nieco posolić i posłodzić. Mieszając zagitiwać, wsypać tarty ser, gotować chwile na małym ogniu mieszając, dopóki ser się nie rozpuści.Doprawić gałka muszkatołową.</p><p>Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyc pory, zalać sosem, włożyć do gorącego piekarnika i zapiekać, aż wierzch sie zrumieni.</p><p>Podawać z białym winem i bagietką.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maryna, post: 472090, member: 1215"] Newsweek z 25 marca 2007 r. nr 12/2007 zamieszcza przepis Roberta Makłowicza przy jego felietonie o kuchni franciuskiej. Nie robiłam, przepis nie jest sprawdzony, ale brzmi doskonale. Asika prosiła o sposób na pory. Wklepuje na wyraźne życzenie. 4 dorodne pory 1 łyzka masła 1 łyżka mąki 500 ml mleka 100 g świeżo startego gruye4ra szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej szczypta cukru 1 łyżka soku z cytryny masło do wysmarowania formy sól Pory obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, odciąc końcówki i zielone części, naciąć wzdłuż nie przecinając do końca, dokładnie wypłukać, ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie do miękkości, dokładnie osączyć. W rondlu rozgrzać masło, wsypać mąkę, zrobić jasna zasmażkę. Zdjąć naczynie z ognia, mieszając wlewać stopniowo mleko, postawić na ogniu, dodać sok z cytryny, nieco posolić i posłodzić. Mieszając zagitiwać, wsypać tarty ser, gotować chwile na małym ogniu mieszając, dopóki ser się nie rozpuści.Doprawić gałka muszkatołową. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyc pory, zalać sosem, włożyć do gorącego piekarnika i zapiekać, aż wierzch sie zrumieni. Podawać z białym winem i bagietką. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Pory zaapiekane w sosie Mornay
Top
Bottom