Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Pory zapiekane z serem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 768320" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Robię czasem te pory, bo smakują mi w tej postaci. Nieraz wykorzystuję je jako dodatek do dań, a dla siebie samej, jako pożywny obiad. Pomysł zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">1 kg porów</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżki masła</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano, albo innej ulubionej przyprawy ziołowej</span></p><p><span style="font-size: 26px">gałka muszkatołowa do smaku</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól, pieprz</span></p><p><span style="font-size: 26px">15 dkg ementalera w plastrach</span></p><p><span style="font-size: 26px">trochę ostrej papryki w proszku do posypania</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Z porów odcinamy zielone liście i korzenie, nacinamy wzdłuż i dokładnie myjemy. W dopasowanym do długości porów garnku rozpuszczamy masło, układamy pory, posypujemy przyprawami i chwilę podduszamy. Następnie wlewamy skąpą szklankę wody, przykrywamy i gotujemy 20 minut. Póżniej wyjmujemy z rosołu, osączamy, przekładamy do formy ogniotrwałej, obkładamy plastrami sera, wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika i zapiekamy, aż ser się stopi. Posypujemy ostrą papryka i podajemy do smażonej kiełbasy i puree ziemniaczanego, albo zajadamy bez dodatków.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 768320, member: 10341"] [SIZE=10]Robię czasem te pory, bo smakują mi w tej postaci. Nieraz wykorzystuję je jako dodatek do dań, a dla siebie samej, jako pożywny obiad. Pomysł zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza. [B]Składniki[/B] 1 kg porów 2 łyżki masła 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano, albo innej ulubionej przyprawy ziołowej gałka muszkatołowa do smaku sól, pieprz 15 dkg ementalera w plastrach trochę ostrej papryki w proszku do posypania Z porów odcinamy zielone liście i korzenie, nacinamy wzdłuż i dokładnie myjemy. W dopasowanym do długości porów garnku rozpuszczamy masło, układamy pory, posypujemy przyprawami i chwilę podduszamy. Następnie wlewamy skąpą szklankę wody, przykrywamy i gotujemy 20 minut. Póżniej wyjmujemy z rosołu, osączamy, przekładamy do formy ogniotrwałej, obkładamy plastrami sera, wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika i zapiekamy, aż ser się stopi. Posypujemy ostrą papryka i podajemy do smażonej kiełbasy i puree ziemniaczanego, albo zajadamy bez dodatków. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Pory zapiekane z serem
Top
Bottom