Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Postny pieróg ziemniaczany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 838649" data-attributes="member: 10341"><p>Doskonałe danie postne, zdrowe, pożywne i tanie. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Oprócz wymienionych zalet, pieróg jest też daniem efektownym, ponieważ na półmisku wygląda bardzo dekoracyjnie.</p><p><strong>Składniki na ciasto</strong></p><p><strong></strong>1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków</p><p>2 całe jaja</p><p>12 dkg mąki</p><p>12 dkg kaszki manny</p><p>żółtko lub jajko do posmarowania</p><p>sól</p><p>masło do smarowania blachy</p><p></p><p><strong>Farsz z kapusty</strong></p><p><strong></strong>1 kg świeżej kapusty</p><p>5 dkg masła lub margaryny ( ja brałam masło)</p><p>1 spora cebula</p><p>2 jaja ugotowane na twardo</p><p>kilka grzybków suszonych</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Zaczniemy od przygotowania farszu. Grzybki myjemy, moczymy i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kiedy miękkie, siekamy je niezbyt drobno. Kapustę drobno kroimy , sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Na maśle lub margarynie przyrumieniamy drobno posiekaną cebulę. dodajemy kapustę i smażymy na małym ogniu, często mieszając. Gdyby kapusta się przypalała - dodajemy nieco wody lub wody zaprawionej wywarem z grzybów. Gdy kapusta miękka, solimy i pieprzymy ją do smaku. Dodajemy też niezby drobno posiekane jaja i przygotowane grzybki. Farsz mieszamy i ochładzamy.</p><p>Ciasto przygotowujemy z ugotowanych ziemniaków przetartych przez sito, praskę, albo po prostu zmielonych. Do ochłodzonych ziemniaków dodajemy całe jaja, mąkę, kaszkę mannę i soli do smaku. Wyrabiamy pulchne ciasto, które rozwałkowujemy w formie prostokąta na grubość 1,5 - 2 cm. Ciasto ziemniaczane pokrywamy równomiernie farszem z kapusty, zostawiając większy margines tam gdzie zrolowany brzeg ciasta będzie się kończył. Ciasto z farszem zwijamy, ostrożnie układamy na blasze natłuszczonej masłem, smarujemy po wierzchu żółtkiem albo całym ubitym jajem i pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 45 minut. </p><p>Do pieroga ziemniaczanego możemy podać esencjonalny sos pomidorowy, albo do popicia barszczyk lub czystą zupę pomidorową</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 838649, member: 10341"] Doskonałe danie postne, zdrowe, pożywne i tanie. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Oprócz wymienionych zalet, pieróg jest też daniem efektownym, ponieważ na półmisku wygląda bardzo dekoracyjnie. [B]Składniki na ciasto [/B]1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków 2 całe jaja 12 dkg mąki 12 dkg kaszki manny żółtko lub jajko do posmarowania sól masło do smarowania blachy [B]Farsz z kapusty [/B]1 kg świeżej kapusty 5 dkg masła lub margaryny ( ja brałam masło) 1 spora cebula 2 jaja ugotowane na twardo kilka grzybków suszonych sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu. Grzybki myjemy, moczymy i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kiedy miękkie, siekamy je niezbyt drobno. Kapustę drobno kroimy , sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Na maśle lub margarynie przyrumieniamy drobno posiekaną cebulę. dodajemy kapustę i smażymy na małym ogniu, często mieszając. Gdyby kapusta się przypalała - dodajemy nieco wody lub wody zaprawionej wywarem z grzybów. Gdy kapusta miękka, solimy i pieprzymy ją do smaku. Dodajemy też niezby drobno posiekane jaja i przygotowane grzybki. Farsz mieszamy i ochładzamy. Ciasto przygotowujemy z ugotowanych ziemniaków przetartych przez sito, praskę, albo po prostu zmielonych. Do ochłodzonych ziemniaków dodajemy całe jaja, mąkę, kaszkę mannę i soli do smaku. Wyrabiamy pulchne ciasto, które rozwałkowujemy w formie prostokąta na grubość 1,5 - 2 cm. Ciasto ziemniaczane pokrywamy równomiernie farszem z kapusty, zostawiając większy margines tam gdzie zrolowany brzeg ciasta będzie się kończył. Ciasto z farszem zwijamy, ostrożnie układamy na blasze natłuszczonej masłem, smarujemy po wierzchu żółtkiem albo całym ubitym jajem i pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 45 minut. Do pieroga ziemniaczanego możemy podać esencjonalny sos pomidorowy, albo do popicia barszczyk lub czystą zupę pomidorową [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Postny pieróg ziemniaczany
Top
Bottom