Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Potica orzechowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 399090" data-attributes="member: 1024"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Potica orzechowa </strong> </span> </p><p></p><p>świąteczne ciasto słoweńskie </p><p></p><p>CIASTO: </p><p>600 g pszennej mąki najlepszej jakości trzymanej w ciepłym miejscu i przesianej </p><p>60 g świeżych drożdży </p><p>250 - 300 ml ciepłego mleka </p><p>3 żółtka </p><p>100 g miękkiego masła </p><p>100 g cukru </p><p>2 łyżki ciemnego, aromatycznego rumu </p><p>otarta skórka z 1 cytryny </p><p>szczypta soli </p><p>tłuszcz i tarta bułka do formy </p><p>cukier waniliowy do posypania gorącego ciasta </p><p></p><p>NADZIENIE: </p><p>300 g zmielonych orzechów włoskich </p><p>1/2 szklanki gorącego mleka (125 ml) </p><p>150 g cukru </p><p>2 łyżki bułki tartej </p><p>30 g miękkiego masła </p><p>3 łyżki gęstej śmietanki tortowej </p><p>2 żółtka </p><p>1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu </p><p>1/2 łyżeczki zmielonych goździków </p><p>piana z 2 białek </p><p></p><p>Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Do reszty ciepłego mleka dodać sól, skórkę z cytryny i rum , wszystko wlać powoli do masła utartego z cukrem i żółtkami, dokładnie wymieszać. Do miski przesiać ogrzaną mąkę, dodać drożdże i porcjami - miksturę mleczną. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. </p><p>Nadzienie : zmielone orzechy sparzyć mlekiem, dodać pozostałe składniki i na końcu pianę z białek - dokładnie i delikatnie połączyć. </p><p></p><p>Rozwałkować ciasto na grubość małego palca, rozłożyć na nim nadzienie i zwinąć jak klasyczny makowiec. Przygotować formę z kominkiem. Wysmarować ją masłem i oprószyć tartą bułką. Przełożyć ciasto do formy i uformować z niego koło, zbliżając końce do siebie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem, włożyć do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) </p><p>i piec około 1 godzinę. Jeśli wierzch się zbyt szybko rumieni, przykryć go papierem do pieczenia. </p><p>Gorące ciasto od razu wyjąć z formy, posypać cukrem waniliowym (nieco grubszym niż cukier puder), przykryć ściereczką i zostawić do całkowitego wystygnięcia. </p><p></p><p></p><p>Przepis pochodzi ze świątecznego dodatku do Newsweeka (autorstwa Makłowicza i Bikonta) sprzed kilku lat.</p><p>Robiłam ją wielokrotnie - jest pyszna. </p><p></p><p>[ATTACH=full]47662[/ATTACH]</p><p></p><p>Zdjęcia z poszczególnych etapów &quot;produkcji&quot;:</p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=17107&view=findpost&p=679298" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=679298</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 399090, member: 1024"] [SIZE=10][B]Potica orzechowa [/B] [/SIZE] świąteczne ciasto słoweńskie CIASTO: 600 g pszennej mąki najlepszej jakości trzymanej w ciepłym miejscu i przesianej 60 g świeżych drożdży 250 - 300 ml ciepłego mleka 3 żółtka 100 g miękkiego masła 100 g cukru 2 łyżki ciemnego, aromatycznego rumu otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli tłuszcz i tarta bułka do formy cukier waniliowy do posypania gorącego ciasta NADZIENIE: 300 g zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki gorącego mleka (125 ml) 150 g cukru 2 łyżki bułki tartej 30 g miękkiego masła 3 łyżki gęstej śmietanki tortowej 2 żółtka 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków piana z 2 białek Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Do reszty ciepłego mleka dodać sól, skórkę z cytryny i rum , wszystko wlać powoli do masła utartego z cukrem i żółtkami, dokładnie wymieszać. Do miski przesiać ogrzaną mąkę, dodać drożdże i porcjami - miksturę mleczną. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie : zmielone orzechy sparzyć mlekiem, dodać pozostałe składniki i na końcu pianę z białek - dokładnie i delikatnie połączyć. Rozwałkować ciasto na grubość małego palca, rozłożyć na nim nadzienie i zwinąć jak klasyczny makowiec. Przygotować formę z kominkiem. Wysmarować ją masłem i oprószyć tartą bułką. Przełożyć ciasto do formy i uformować z niego koło, zbliżając końce do siebie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem, włożyć do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) i piec około 1 godzinę. Jeśli wierzch się zbyt szybko rumieni, przykryć go papierem do pieczenia. Gorące ciasto od razu wyjąć z formy, posypać cukrem waniliowym (nieco grubszym niż cukier puder), przykryć ściereczką i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przepis pochodzi ze świątecznego dodatku do Newsweeka (autorstwa Makłowicza i Bikonta) sprzed kilku lat. Robiłam ją wielokrotnie - jest pyszna. [ATTACH=full]47662[/ATTACH] Zdjęcia z poszczególnych etapów "produkcji": [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=17107&view=findpost&p=679298"]https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=679298[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Potica orzechowa
Top
Bottom