Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Potrawa z kurcząt po polsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 977267" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej pani Marji Gałeckiej. Pozostawiłam w tytule liczbę mnogą, ponieważ dawniej lężone wiosną kurczęta ważyły po dwóch miesiącach po kilkadziesiąt dekagramów i do obiadu, zależnie od liczby osób, brało się ich kilka. Obecnie takie kurczęta można czasem kupić tylko u gospodyń na wsi. Wszyscy korzystamy więc z wszechobecnych brojlerów, które ważą nawet do 2 kilogramów. Zmieniłam trochę technikę wykonania tego dania, gdyż gotowanie drobiu w całości i dzielenie go póżniej, żeby znów włożyć do sosu, wydawało mi się bardzo kłopotliwe. Można do tego dania wziąć całego kurczaka albo kupić dowolne jego części. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>kurczak o wadze 1 - 1,3 kg </p><p>pęczek włoszczyzny bez kapusty</p><p>15 małych pieczarek</p><p>1 łyżka masła</p><p>1 łyżka mąki</p><p>2 żółtka</p><p>sól</p><p></p><p>Włoszczyznę czyścimy i gotujemy z niej esencjonalny wywar. Po wyjęciu wygotowanej włoszczyzny, wkładamy do wywaru pokrojone na części kurczę, solimy, dodajemy oczyszczone pieczarki i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W oddzielnym rondlu robimy białą zaprażkę z masła i mąki, rozprowadzamy rosołem spod kurcząt na niezbyt gęsty sos. Do rozkłóconych w garnuszku żółtek wlawamy po trochu gorącego sosu i zaciągamy nimi resztę sosu w rondlu. Do sosu wkładamy kurczęta i pokrojone na cząstki pieczarki i, już nie gotując, przykrytą potrawę mocno podgrzewamy. Podaje się z drobną kaszką. Ja zrobiłam z ryżem wypieczonym na sypko. </p><p>Jest to potrawa lekko strawna, a jak pisze autorka, dla chorych nie dawać pieczarek i mąki, tylko masło rozbić z żółtkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 977267, member: 10341"] Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej pani Marji Gałeckiej. Pozostawiłam w tytule liczbę mnogą, ponieważ dawniej lężone wiosną kurczęta ważyły po dwóch miesiącach po kilkadziesiąt dekagramów i do obiadu, zależnie od liczby osób, brało się ich kilka. Obecnie takie kurczęta można czasem kupić tylko u gospodyń na wsi. Wszyscy korzystamy więc z wszechobecnych brojlerów, które ważą nawet do 2 kilogramów. Zmieniłam trochę technikę wykonania tego dania, gdyż gotowanie drobiu w całości i dzielenie go póżniej, żeby znów włożyć do sosu, wydawało mi się bardzo kłopotliwe. Można do tego dania wziąć całego kurczaka albo kupić dowolne jego części. [B]Składniki [/B]kurczak o wadze 1 - 1,3 kg pęczek włoszczyzny bez kapusty 15 małych pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 żółtka sól Włoszczyznę czyścimy i gotujemy z niej esencjonalny wywar. Po wyjęciu wygotowanej włoszczyzny, wkładamy do wywaru pokrojone na części kurczę, solimy, dodajemy oczyszczone pieczarki i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W oddzielnym rondlu robimy białą zaprażkę z masła i mąki, rozprowadzamy rosołem spod kurcząt na niezbyt gęsty sos. Do rozkłóconych w garnuszku żółtek wlawamy po trochu gorącego sosu i zaciągamy nimi resztę sosu w rondlu. Do sosu wkładamy kurczęta i pokrojone na cząstki pieczarki i, już nie gotując, przykrytą potrawę mocno podgrzewamy. Podaje się z drobną kaszką. Ja zrobiłam z ryżem wypieczonym na sypko. Jest to potrawa lekko strawna, a jak pisze autorka, dla chorych nie dawać pieczarek i mąki, tylko masło rozbić z żółtkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Potrawa z kurcząt po polsku*
Bottom