- Sie 28, 2006
- 3,106
- 0
- 0
wczoraj robiłam kurczaka - znów wmyslony przepis
ponieważ wyszedł palce lizać postanowiłam się z Wami podzielić
składniki:
podwójna pierś z kurczaka
duża cebula
2 ząbki czosnku
2łyżyki mąki
olej
3 duże pieczarki
1 puszka czerownej fasoli
1 mała marchewka
pieprz
sól
odrobina wina
ogórek kiszony
papryka ostra
przyprawa ziarenka smaku - paprykowe i ziołowe, po około pół łyżeczki każdej
natka pietruszki
przecier pomidorowy
przygotowanie
mięso umyć pokroić w paseczki lub kostkę, jak komu pasuje, posypać ziarenkami smaku i pieprzem, oprószyć mąką, odstawić
cebulę i czosnek posiekać, pieczarki pokroić w kostkę, poddusić na osobnej patelni
marchewkę obrać i zszatkować na dużych oczkach
mięso podsmażyć na oleju, podlewać od czasu do czasu wodą bo będzie przywierać, dusić około 10 min.
dodać marchewkę i dusić około 10 min, dodać podduszone pieczarki z cebulą.
podlać winem, dodać łyżeczkę papryki ostrej
ogórek pokroić drobno, dorzucić do mięsa, podlać wodą, dusić następne 10 min,
fasolkę odsączyć dodać do mięsa, dodać pietruszkę i pzecier, doprawić ewentualnie do smaku,
a tak wygląda potrawa jeszcze w garnku:
ponieważ wyszedł palce lizać postanowiłam się z Wami podzielić
składniki:
podwójna pierś z kurczaka
duża cebula
2 ząbki czosnku
2łyżyki mąki
olej
3 duże pieczarki
1 puszka czerownej fasoli
1 mała marchewka
pieprz
sól
odrobina wina
ogórek kiszony
papryka ostra
przyprawa ziarenka smaku - paprykowe i ziołowe, po około pół łyżeczki każdej
natka pietruszki
przecier pomidorowy
przygotowanie
mięso umyć pokroić w paseczki lub kostkę, jak komu pasuje, posypać ziarenkami smaku i pieprzem, oprószyć mąką, odstawić
cebulę i czosnek posiekać, pieczarki pokroić w kostkę, poddusić na osobnej patelni
marchewkę obrać i zszatkować na dużych oczkach
mięso podsmażyć na oleju, podlewać od czasu do czasu wodą bo będzie przywierać, dusić około 10 min.
dodać marchewkę i dusić około 10 min, dodać podduszone pieczarki z cebulą.
podlać winem, dodać łyżeczkę papryki ostrej
ogórek pokroić drobno, dorzucić do mięsa, podlać wodą, dusić następne 10 min,
fasolkę odsączyć dodać do mięsa, dodać pietruszkę i pzecier, doprawić ewentualnie do smaku,
a tak wygląda potrawa jeszcze w garnku:
