Potrawka jest duszona z warzywami, proporcja dla 2 osób.
Składniki
pół kurczaka (może być pierś i udko, jak kto lubi)
3 marchewki
1 większa lub 2 mniejsze pietruszki
fenkuł, średni
1/2 pęczka natki pietruszki,
bulion drobiowy ( z kostki)
olej i trochę masła
sól,
kilka ziaren pieprzu
listek laurowy
2 - 3 ziarna ziela angielskiego
Kurczaka podzielić na pół, posolić, obsmażyć lekko na oleju z masłem. Warzywa obrać, pokroić w plasterki, a fenkuł, po oskrobaniu zdrewniałych wierzchnich liści, w poprzeczne paski. Kurczaka przełożyć do rondla, na patelnię po kurczaku dolać oleju, obsmażyć warzywa, dodać do kurczaka, dołożyć listek,pieprz i ziele, podlać bulionem i dusić 45 minut. W połowie duszenia dołożyć posiekaną natkę. Podawać z kuskusem albo ryżem wypieczonym na sypko.

Składniki
pół kurczaka (może być pierś i udko, jak kto lubi)
3 marchewki
1 większa lub 2 mniejsze pietruszki
fenkuł, średni
1/2 pęczka natki pietruszki,
bulion drobiowy ( z kostki)
olej i trochę masła
sól,
kilka ziaren pieprzu
listek laurowy
2 - 3 ziarna ziela angielskiego
Kurczaka podzielić na pół, posolić, obsmażyć lekko na oleju z masłem. Warzywa obrać, pokroić w plasterki, a fenkuł, po oskrobaniu zdrewniałych wierzchnich liści, w poprzeczne paski. Kurczaka przełożyć do rondla, na patelnię po kurczaku dolać oleju, obsmażyć warzywa, dodać do kurczaka, dołożyć listek,pieprz i ziele, podlać bulionem i dusić 45 minut. W połowie duszenia dołożyć posiekaną natkę. Podawać z kuskusem albo ryżem wypieczonym na sypko.