- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Potrawka z wieprzowiny w cytrynach
Składniki: (danie dla 4 osób):
gulasz wieprzowy z szynki: 800 g
cebula pokrojona w piórka: 2 szt.
czosnek zmiażdżony: 5 ząbków
bulion drobiowy: 250 ml
cukier: 40 g
miód: 1 łyżka
cytryna pokrojone w grube talarki, ze skórką: 2 szt.
papryka czerwona, pokrojona na paseczki: 1 szt.
świeży tymianek: 3 gałązki
kolendra: 5 łyżek
kminek: 1 łyżka
cynamon : szczypta
gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
olej rzepakowy: 2 łyżki
sól: do smaku
pieprz: do smaku
*Przygotuj: naczynie żaroodporne i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku.
*Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub do 180 stopni C (góra-dół).
1.Umyte, osuszone i pokrojone w grube talarki cytryny wrzucamy do niewielkiego garnka. Dodajemy około 40 g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn). Podgotowujemy przez około 10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie.
2.Obrane cebule kroimy w piórka. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na ćwiartki i usuwamy białe błonki. Ćwiartki papryki kroimy w paski. 5 ząbków czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek i paprykę odstawiamy na bok.
3.Mięso gulaszowe doprawiamy pieprzem i solą. W garnku, który możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy.
4.Gdy mięso się podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa nie przypaliły się. Gdy warzywa już się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu. Wszystko mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy 1 łyżkę miodu i 250 ml bulionu. Mieszamy.Jeżeli smażyliśmy na patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
5.Garnek lub naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Jeśli sos zgęstniał, dodajemy 3 posiekane gałązki tymianku, 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).
Bardzo delikatnie mieszamy, żeby mięso się nie rozpadło.
Jeśli sos zbyt mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.
Przepis z Kuchni Lidla , ale niestety już bez filmu.

Składniki: (danie dla 4 osób):
gulasz wieprzowy z szynki: 800 g
cebula pokrojona w piórka: 2 szt.
czosnek zmiażdżony: 5 ząbków
bulion drobiowy: 250 ml
cukier: 40 g
miód: 1 łyżka
cytryna pokrojone w grube talarki, ze skórką: 2 szt.
papryka czerwona, pokrojona na paseczki: 1 szt.
świeży tymianek: 3 gałązki
kolendra: 5 łyżek
kminek: 1 łyżka
cynamon : szczypta
gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
olej rzepakowy: 2 łyżki
sól: do smaku
pieprz: do smaku
*Przygotuj: naczynie żaroodporne i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku.
*Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub do 180 stopni C (góra-dół).
1.Umyte, osuszone i pokrojone w grube talarki cytryny wrzucamy do niewielkiego garnka. Dodajemy około 40 g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn). Podgotowujemy przez około 10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie.
2.Obrane cebule kroimy w piórka. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na ćwiartki i usuwamy białe błonki. Ćwiartki papryki kroimy w paski. 5 ząbków czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek i paprykę odstawiamy na bok.
3.Mięso gulaszowe doprawiamy pieprzem i solą. W garnku, który możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy.
4.Gdy mięso się podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa nie przypaliły się. Gdy warzywa już się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu. Wszystko mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy 1 łyżkę miodu i 250 ml bulionu. Mieszamy.Jeżeli smażyliśmy na patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
5.Garnek lub naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Jeśli sos zgęstniał, dodajemy 3 posiekane gałązki tymianku, 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).
Bardzo delikatnie mieszamy, żeby mięso się nie rozpadło.
Jeśli sos zbyt mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.
Przepis z Kuchni Lidla , ale niestety już bez filmu.