Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Potrawka z wieprzowiny w cytrynach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1611224" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Potrawka z wieprzowiny w cytrynach</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]95142[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki: (danie dla 4 osób):</p><p></p><p> gulasz wieprzowy z szynki: 800 g</p><p> cebula pokrojona w piórka: 2 szt.</p><p> czosnek zmiażdżony: 5 ząbków</p><p> bulion drobiowy: 250 ml</p><p> cukier: 40 g</p><p> miód: 1 łyżka</p><p> cytryna pokrojone w grube talarki, ze skórką: 2 szt.</p><p> papryka czerwona, pokrojona na paseczki: 1 szt.</p><p> świeży tymianek: 3 gałązki</p><p> kolendra: 5 łyżek</p><p> kminek: 1 łyżka</p><p> cynamon : szczypta</p><p> gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka</p><p> olej rzepakowy: 2 łyżki</p><p> sól: do smaku</p><p> pieprz: do smaku</p><p></p><p>*Przygotuj: naczynie żaroodporne i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku.</p><p>*Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub do 180 stopni C (góra-dół).</p><p></p><p>1.Umyte, osuszone i pokrojone w grube talarki cytryny wrzucamy do niewielkiego garnka. Dodajemy około 40 g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn). Podgotowujemy przez około 10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie. </p><p>2.Obrane cebule kroimy w piórka. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na ćwiartki i usuwamy białe błonki. Ćwiartki papryki kroimy w paski. 5 ząbków czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek i paprykę odstawiamy na bok.</p><p>3.Mięso gulaszowe doprawiamy pieprzem i solą. W garnku, który możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy.</p><p>4.Gdy mięso się podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa nie przypaliły się. Gdy warzywa już się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu. Wszystko mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy 1 łyżkę miodu i 250 ml bulionu. Mieszamy.Jeżeli smażyliśmy na patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. </p><p>5.Garnek lub naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Jeśli sos zgęstniał, dodajemy 3 posiekane gałązki tymianku, 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).</p><p>Bardzo delikatnie mieszamy, żeby mięso się nie rozpadło.</p><p>Jeśli sos zbyt mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.</p><p></p><p>Przepis z Kuchni Lidla , ale niestety już bez filmu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1611224, member: 140"] [SIZE=14][B]Potrawka z wieprzowiny w cytrynach[/B][/SIZE] [ATTACH=full]95142[/ATTACH] Składniki: (danie dla 4 osób): gulasz wieprzowy z szynki: 800 g cebula pokrojona w piórka: 2 szt. czosnek zmiażdżony: 5 ząbków bulion drobiowy: 250 ml cukier: 40 g miód: 1 łyżka cytryna pokrojone w grube talarki, ze skórką: 2 szt. papryka czerwona, pokrojona na paseczki: 1 szt. świeży tymianek: 3 gałązki kolendra: 5 łyżek kminek: 1 łyżka cynamon : szczypta gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka olej rzepakowy: 2 łyżki sól: do smaku pieprz: do smaku *Przygotuj: naczynie żaroodporne i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku. *Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub do 180 stopni C (góra-dół). 1.Umyte, osuszone i pokrojone w grube talarki cytryny wrzucamy do niewielkiego garnka. Dodajemy około 40 g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn). Podgotowujemy przez około 10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie. 2.Obrane cebule kroimy w piórka. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na ćwiartki i usuwamy białe błonki. Ćwiartki papryki kroimy w paski. 5 ząbków czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek i paprykę odstawiamy na bok. 3.Mięso gulaszowe doprawiamy pieprzem i solą. W garnku, który możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy. 4.Gdy mięso się podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa nie przypaliły się. Gdy warzywa już się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu. Wszystko mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy 1 łyżkę miodu i 250 ml bulionu. Mieszamy.Jeżeli smażyliśmy na patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. 5.Garnek lub naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Jeśli sos zgęstniał, dodajemy 3 posiekane gałązki tymianku, 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku). Bardzo delikatnie mieszamy, żeby mięso się nie rozpadło. Jeśli sos zbyt mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny. Przepis z Kuchni Lidla , ale niestety już bez filmu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Potrawka z wieprzowiny w cytrynach
Top
Bottom