- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Potthucke
Kuchnia niemiecka a dokładniej to z Westfalli a jeszcze dokładniej to z Sauerlandu.
800 g ziemniaków surowych
400 g ziemniaków gotowanych
4 jajka
125 ml śmietany
125 ml creme fraiche
100 g boczku wędzonego
1 łyżeczka soli i pieprzu
odrobina gałki muszkatołowej
posiekana pietruszka
1.400 g ziemniaków ugotować, przecisnąć przez praskę i ochłodzić. 800 g ziemniaków zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Boczek pokroić w kosteczkę i bardzo delikatnie podsmażyć ( tak by nie puścił tłuszczu). Ochłodzić.
3.Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i wlać do posmarowanej obficie masłem foremki.
4.Piec w temp 200 stopni przez godzinę.
5.Ochłodzić i pokroić w plastry.
6.Dla lepszego efektu plastry można z obydwu stron podsmażyć na maśle.
Ps. Bardzo często niemieckie gospodynie pottucka zapiekają z kiełbaskami.
Kuchnia niemiecka a dokładniej to z Westfalli a jeszcze dokładniej to z Sauerlandu.

800 g ziemniaków surowych
400 g ziemniaków gotowanych
4 jajka
125 ml śmietany
125 ml creme fraiche
100 g boczku wędzonego
1 łyżeczka soli i pieprzu
odrobina gałki muszkatołowej
posiekana pietruszka
1.400 g ziemniaków ugotować, przecisnąć przez praskę i ochłodzić. 800 g ziemniaków zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Boczek pokroić w kosteczkę i bardzo delikatnie podsmażyć ( tak by nie puścił tłuszczu). Ochłodzić.
3.Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i wlać do posmarowanej obficie masłem foremki.

4.Piec w temp 200 stopni przez godzinę.
5.Ochłodzić i pokroić w plastry.

6.Dla lepszego efektu plastry można z obydwu stron podsmażyć na maśle.
Ps. Bardzo często niemieckie gospodynie pottucka zapiekają z kiełbaskami.