Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Poulet Vallee D'Auge
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 935570" data-attributes="member: 1142"><p>Danie charakterystyczne dla dwoch regionow Francji - Normandii i Bretanii (wedlug niektorych, rossna tam najpyszniejsze jablka swiata i warzy sie najdoskonalszy Calvados). Mpozna rowneiz spotjkac sie z nazwa Pouet au Cidre, w tym przypadku mieso kurczaka gotowane bylo w cydrze raczej niz rosole, jak ponizej:</p><p><strong></strong></p><p><strong>1 kurczak (ok 1.6 kg)</strong></p><p><strong>2 jablka deserowe</strong></p><p><strong>1 lyzka soku z cytryny</strong></p><p><strong>60g masla</strong></p><p><strong>1/2 cebuli, drobno posiekanej</strong></p><p><strong>1/2 lodygi selera naciowego. drobno posiekanego</strong></p><p><strong>1 lyzka zwyklej maki pszennej</strong></p><p><strong>80ml (1/3 szklanki) Calvadosu lub brandy</strong></p><p><strong>375ml dobrego wywaru z kurczaka</strong></p><p><strong>80ml creme fraiche lub kwasnej smietany</strong></p><p></p><p>Kurczaka podzielilam na 8 czesci. Obralam jablka i wycielam z nich gniazda nasienne. Polowke jednego jablka drobniutko posiekalam, a reszte pocielam na 12 polksiezycow (osemki). Wlozylam je do miski i skorpilam sokiem z cytryny.</p><p></p><p>W duzej patelni rozpuscilam polowe masla, wlozylam kurczaka skorka w dol i odsmazylam, az sie zezlocil. Przewrocilam na druga strone i smazylam jeszcze 5 minut. Wyjelam kurczaka z patelni, tluszcz ze smazenia wylalam. Z pozostalego masla wzielam 1 lyzke i rozpuscilam na tej samej patelni. Usmazylam na masle cebulke, selera i pokrojone w kosteczke jablko, na srednim ogniu ok. 5 min bez brazowienia. Patelnie zdjelam z ognia i wsypalam lyzke maki, dobrze wymieszalam po czym wlalam Calvados i z powrotem ustawilam patelnie na ogniu. Stopniowo, ciagle mieszajac dodalam wywar. Wszystko doprowadzilam do wrzenia i dodalam kawalki kurczaka, przykrylam pokrywka i na malenkim ogniu gotowalam 20-30 minut (kurczak musi byc miekki i dobrze ugotowany w srodku). W tym czasie przygotowalam osemki jablek. Na malej patelni roztopilam pozostale maslo i wlozylam kawalki jablek. Smazylam na srednim ogniu az zbrazowialy z obu stron i byly miekkie...</p><p></p><p>Gotowego kurczaka wyjelam z patelni na talerz do serwowania, z otrzymanego sosu usunelam nadmiar tluszczu i wmieszalam smietanke. Zagotowlam i trzymalam na ogniu przez ok 4 minuty (sos jest gotowy gdy jest wystraczajaco gesty aby pokryc bez splywania tyl drewnianej lyzki). Doprawilam do smaku i polalam nim kurczaka. Podalam z osemkami jablek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 935570, member: 1142"] Danie charakterystyczne dla dwoch regionow Francji - Normandii i Bretanii (wedlug niektorych, rossna tam najpyszniejsze jablka swiata i warzy sie najdoskonalszy Calvados). Mpozna rowneiz spotjkac sie z nazwa Pouet au Cidre, w tym przypadku mieso kurczaka gotowane bylo w cydrze raczej niz rosole, jak ponizej: [B] 1 kurczak (ok 1.6 kg) 2 jablka deserowe 1 lyzka soku z cytryny 60g masla 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1/2 lodygi selera naciowego. drobno posiekanego 1 lyzka zwyklej maki pszennej 80ml (1/3 szklanki) Calvadosu lub brandy 375ml dobrego wywaru z kurczaka 80ml creme fraiche lub kwasnej smietany[/B] Kurczaka podzielilam na 8 czesci. Obralam jablka i wycielam z nich gniazda nasienne. Polowke jednego jablka drobniutko posiekalam, a reszte pocielam na 12 polksiezycow (osemki). Wlozylam je do miski i skorpilam sokiem z cytryny. W duzej patelni rozpuscilam polowe masla, wlozylam kurczaka skorka w dol i odsmazylam, az sie zezlocil. Przewrocilam na druga strone i smazylam jeszcze 5 minut. Wyjelam kurczaka z patelni, tluszcz ze smazenia wylalam. Z pozostalego masla wzielam 1 lyzke i rozpuscilam na tej samej patelni. Usmazylam na masle cebulke, selera i pokrojone w kosteczke jablko, na srednim ogniu ok. 5 min bez brazowienia. Patelnie zdjelam z ognia i wsypalam lyzke maki, dobrze wymieszalam po czym wlalam Calvados i z powrotem ustawilam patelnie na ogniu. Stopniowo, ciagle mieszajac dodalam wywar. Wszystko doprowadzilam do wrzenia i dodalam kawalki kurczaka, przykrylam pokrywka i na malenkim ogniu gotowalam 20-30 minut (kurczak musi byc miekki i dobrze ugotowany w srodku). W tym czasie przygotowalam osemki jablek. Na malej patelni roztopilam pozostale maslo i wlozylam kawalki jablek. Smazylam na srednim ogniu az zbrazowialy z obu stron i byly miekkie... Gotowego kurczaka wyjelam z patelni na talerz do serwowania, z otrzymanego sosu usunelam nadmiar tluszczu i wmieszalam smietanke. Zagotowlam i trzymalam na ogniu przez ok 4 minuty (sos jest gotowy gdy jest wystraczajaco gesty aby pokryc bez splywania tyl drewnianej lyzki). Doprawilam do smaku i polalam nim kurczaka. Podalam z osemkami jablek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Poulet Vallee D'Auge
Top
Bottom