Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Powidlbuchteln
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elzunia" data-source="post: 1666926" data-attributes="member: 30485"><p>Ciasto :</p><p>1/2 kg maki</p><p>4 dkg swiezych drozdzy</p><p>1 lyzeczka cukru normalnego</p><p>8 dkg cukru pudru (ja daje 10 dkg)</p><p>8 dkg masla</p><p>200 ml mleka</p><p>szczypta soli</p><p>1 opakowanie cukru waniliowego</p><p>starta skorka z 1 cytryny</p><p>4 zoltka</p><p>2 jajka</p><p></p><p>nadzienie:</p><p>40 dkg powidel sliwkowych</p><p>1 lyzka rumu</p><p>szczypta cynamonu</p><p>roztopione maslo do posmarowania</p><p>cukier puder do posypania</p><p></p><p>Drozdze rozpuscic w letnim mleku, dodac lyzke maki i lyzeczke cukru, poproszyc maka, przykryc, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.</p><p>Maslo roztopic.</p><p>Z wszystkich skladnikow wyrobic ciasto. Nastepnie przykryc i odstawic na okolo 20 minut.</p><p>W miedzyczasie wymieszac dobrze wszystkie skladniki na nadzienie.</p><p>Wylozyc na stolnice, uformowac rulon, podzielic na 12 czesci, kazda czesc rozplaszczyc na reku, nakladac nadzienie i zlepiac. Przekladac do wysmarowanej formy, posmarowac roztopionym maslem. Przykryc i odstawic do czasu az ciasto podwoi swoja objetosc.</p><p>Piec w temperaturze 190*C okolo 30min.</p><p></p><p>Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elzunia, post: 1666926, member: 30485"] Ciasto : 1/2 kg maki 4 dkg swiezych drozdzy 1 lyzeczka cukru normalnego 8 dkg cukru pudru (ja daje 10 dkg) 8 dkg masla 200 ml mleka szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego starta skorka z 1 cytryny 4 zoltka 2 jajka nadzienie: 40 dkg powidel sliwkowych 1 lyzka rumu szczypta cynamonu roztopione maslo do posmarowania cukier puder do posypania Drozdze rozpuscic w letnim mleku, dodac lyzke maki i lyzeczke cukru, poproszyc maka, przykryc, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Maslo roztopic. Z wszystkich skladnikow wyrobic ciasto. Nastepnie przykryc i odstawic na okolo 20 minut. W miedzyczasie wymieszac dobrze wszystkie skladniki na nadzienie. Wylozyc na stolnice, uformowac rulon, podzielic na 12 czesci, kazda czesc rozplaszczyc na reku, nakladac nadzienie i zlepiac. Przekladac do wysmarowanej formy, posmarowac roztopionym maslem. Przykryc i odstawic do czasu az ciasto podwoi swoja objetosc. Piec w temperaturze 190*C okolo 30min. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Powidlbuchteln
Top
Bottom