Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Pożegnanie lata
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 759001" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Zrobiłam to niewyszukane danie dla dwóch osób z warzyw ciągle jeszcze dostępnych, choć coraz droższych. Takie pożegnalne grillowanie na koniec lata.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki dla 2 osób</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong>1 podłużny bakłażan (nie wybierać pękatych)</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 cienka długa cukinia (duże i stare nie nadają się)</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 duża czerwona papryka</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 małe cebule lub 8 szalotek</span></p><p><span style="font-size: 26px">oliwa</span></p><p><span style="font-size: 26px">zioła prowansalskie</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól</span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Sos czosnkowy</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong>1 mały jogurt naturalny</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 ząbki czosnku</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól, pieprz</span></p><p><span style="font-size: 26px">trochę posiekanego koperku</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Bakłażąn pokroić w poprzeczne plastry grubości 1,5 cm. Przełożyć na sito i posolić. Zostawić na około pół godziny.W tym czasie przygotować cukinię, którą kroimy w plastry o grubości 2 cm, oczyszczoną paprykę w dość szerokie paski, a obrane cebule na ćwiartki. Szalotki tylko obieramy.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Posolony bakłażan płuczemy i osuszamy. Wszystkie warzywa kropimy obficie oliwą i posypujemy z umiarem ziołami prowansalskimi. Zostawiamy w spokoju na 15 minut.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Teraz możemy grillować warzywa w dwojaki sposób: albo na patelni grillowej, albo w piecu na ruszcie w temperaturze 200 st., przy włączonej opcji &quot;grill&quot; i termoobiegu. Obie metody mają wady i zalety. Ja robiłam na patelni grillowej, do której lałam trochę oliwy, silnie podgrzewałam i smażyłam każde warzywo oddzielnie, chowając usmażone ( z ładnymi paseczkami grillowymi) do nagrzanego piekarnika, żeby nie ostygły. Moja kuzynka wykorzystała ruszt, który jest w wyposażeniu każdego piekarnika i układając wszystkie warzywa od razu, grillowała je po 15 minut z każdej strony. W obu przypadkach trzeba uważać, żeby nie spalić skórki na papryce, co przy dobrym &quot;naoliwieniu&quot; nie powinno się stać.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Sos robimy z jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu do smaku. Dla ozdoby posypujemy siekanym koperkiem.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Wyśmienite szczególnie na ciepło.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Mam zdjęcia, będą zamieszczone w najbliższym czasie.</span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 759001, member: 10341"] [SIZE=10]Zrobiłam to niewyszukane danie dla dwóch osób z warzyw ciągle jeszcze dostępnych, choć coraz droższych. Takie pożegnalne grillowanie na koniec lata. [B]Składniki dla 2 osób [/B]1 podłużny bakłażan (nie wybierać pękatych) 1 cienka długa cukinia (duże i stare nie nadają się) 1 duża czerwona papryka 2 małe cebule lub 8 szalotek oliwa zioła prowansalskie sól [B]Sos czosnkowy [/B]1 mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku sól, pieprz trochę posiekanego koperku Bakłażąn pokroić w poprzeczne plastry grubości 1,5 cm. Przełożyć na sito i posolić. Zostawić na około pół godziny.W tym czasie przygotować cukinię, którą kroimy w plastry o grubości 2 cm, oczyszczoną paprykę w dość szerokie paski, a obrane cebule na ćwiartki. Szalotki tylko obieramy. Posolony bakłażan płuczemy i osuszamy. Wszystkie warzywa kropimy obficie oliwą i posypujemy z umiarem ziołami prowansalskimi. Zostawiamy w spokoju na 15 minut. Teraz możemy grillować warzywa w dwojaki sposób: albo na patelni grillowej, albo w piecu na ruszcie w temperaturze 200 st., przy włączonej opcji "grill" i termoobiegu. Obie metody mają wady i zalety. Ja robiłam na patelni grillowej, do której lałam trochę oliwy, silnie podgrzewałam i smażyłam każde warzywo oddzielnie, chowając usmażone ( z ładnymi paseczkami grillowymi) do nagrzanego piekarnika, żeby nie ostygły. Moja kuzynka wykorzystała ruszt, który jest w wyposażeniu każdego piekarnika i układając wszystkie warzywa od razu, grillowała je po 15 minut z każdej strony. W obu przypadkach trzeba uważać, żeby nie spalić skórki na papryce, co przy dobrym "naoliwieniu" nie powinno się stać. Sos robimy z jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu do smaku. Dla ozdoby posypujemy siekanym koperkiem. Wyśmienite szczególnie na ciepło. Mam zdjęcia, będą zamieszczone w najbliższym czasie. [B] [/B] [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Pożegnanie lata
Bottom