Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Prawdzwe konfitury z wiśni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aseret" data-source="post: 853599" data-attributes="member: 15338"><p>1 kg wiśni,</p><p>1 kg cukru.</p><p>1/4 szkl wrzącej wody.</p><p></p><p>Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować.</p><p>Cukier wsypać do rondla, zalać wrzącą wodą i mieszając rozpuścić.</p><p>Do gotującego się syropu wrzucać stopniowo wiśnie i gotować na bardzo małym gazie (ogniu) około 30 minut - licząc od momentu zagotowania. Żeby konfitury się nie przypaliły należy od czasu do czasu potrząsnąć rondlem. <em><strong>NIE MIESZAĆ ŁYŻKĄ!</strong></em>!! żeby nie rozgnieść owoców. Zdejmować pianę tworzącą się na powierzchni.</p><p>Konfitury pozostawić w garnku/rondlu do następnego dnia, w temperaturze pokojowej. Potem przez 2 kolejne dni smażyć po 30 minut na bardzo wolnym ogniu, aż staną się szkliste. owoce powinny być zachowane w całości, Gorące konfitury rozkładać do wyparzonych słoików twist off i zamknąć. Na 10 - 15 minut odwrócić je do góry dnem...</p><p></p><p>I tak gwoli ścisłości nadmieniam (gdyż w ubiegłym roku - na innym portalu były właśnie pytania czy na pewno 1/4 szkl), <span style="font-size: 26px"> wody dodajemy tylko 1/4 szklanki </span>a jeśli będzie nam się wydawało, że jest jej za mało i cukier nam się nie rozpuści to dodajemy sok powstały przy drylowaniu wiśni.</p><p></p><p>[ATTACH=full]41448[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aseret, post: 853599, member: 15338"] 1 kg wiśni, 1 kg cukru. 1/4 szkl wrzącej wody. Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować. Cukier wsypać do rondla, zalać wrzącą wodą i mieszając rozpuścić. Do gotującego się syropu wrzucać stopniowo wiśnie i gotować na bardzo małym gazie (ogniu) około 30 minut - licząc od momentu zagotowania. Żeby konfitury się nie przypaliły należy od czasu do czasu potrząsnąć rondlem. [I][B]NIE MIESZAĆ ŁYŻKĄ![/B][/I]!! żeby nie rozgnieść owoców. Zdejmować pianę tworzącą się na powierzchni. Konfitury pozostawić w garnku/rondlu do następnego dnia, w temperaturze pokojowej. Potem przez 2 kolejne dni smażyć po 30 minut na bardzo wolnym ogniu, aż staną się szkliste. owoce powinny być zachowane w całości, Gorące konfitury rozkładać do wyparzonych słoików twist off i zamknąć. Na 10 - 15 minut odwrócić je do góry dnem... I tak gwoli ścisłości nadmieniam (gdyż w ubiegłym roku - na innym portalu były właśnie pytania czy na pewno 1/4 szkl), [SIZE=14] wody dodajemy tylko 1/4 szklanki [/SIZE]a jeśli będzie nam się wydawało, że jest jej za mało i cukier nam się nie rozpuści to dodajemy sok powstały przy drylowaniu wiśni. [ATTACH=full]41448[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Prawdzwe konfitury z wiśni
Top
Bottom