Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Prażucha
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1478151" data-attributes="member: 10341"><p>Danie to robiła dość często moja Babcia. Musiało mi smakować, bo dobrze zapamiętałam jego smak. Teraz znalazłam je w &quot;Kuchni małopolskiej&quot; z &quot;Poradnika domowego&quot;. Ponieważ słowo wstępne napisała pani Anna Wrońska, która jest naczelną miesięcznika &quot;Kuchnia&quot; (prenumeruję), domyślam się, że ten poradnik jest związany z miesięcznikiem. Ale do rzeczy. Moja &quot;szukajka&quot;, jak ktoś dowcipnie określił wyszukiwarkę, nie znalazła tej potrawy na forum, więc ją wpiszę, a póżniej do dań regionalnych.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>- </strong>1 kg mąki pszennej razowej (nie wiem, czy Babcia brała razową, chyba tylko pszenną)</p><p>- sól</p><p>- 30 - 40 dkg boczku wędzonego w kawałku (lub wędzonej słoniny - ja wolę boczek)</p><p>- kwaśne mleko</p><p>Do żeliwnego emaliowanego rondla (ja mam prostokątną foremkę) o grubym dnie wsypujemy mąkę i prażymy ją na złoty kolor, stale mieszając drewnianą łyżką. Należy uważać, żeby nie przypalić mąki. Zagotować wodę, posolić i powoli wlewać do uprażonej mąki, stale przy tym mieszając. Masa powinna być gładka i jednolita o konsystencji podobnej do ciasta parzonego.</p><p> Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy skwarki na suchej patelni. Prażuchę zdejmujemy z ognia, polewamy tłuszczem ze skwarkami. Podajemy z kwaśnym mlekiem</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1478151, member: 10341"] Danie to robiła dość często moja Babcia. Musiało mi smakować, bo dobrze zapamiętałam jego smak. Teraz znalazłam je w "Kuchni małopolskiej" z "Poradnika domowego". Ponieważ słowo wstępne napisała pani Anna Wrońska, która jest naczelną miesięcznika "Kuchnia" (prenumeruję), domyślam się, że ten poradnik jest związany z miesięcznikiem. Ale do rzeczy. Moja "szukajka", jak ktoś dowcipnie określił wyszukiwarkę, nie znalazła tej potrawy na forum, więc ją wpiszę, a póżniej do dań regionalnych. [B]Składniki - [/B]1 kg mąki pszennej razowej (nie wiem, czy Babcia brała razową, chyba tylko pszenną) - sól - 30 - 40 dkg boczku wędzonego w kawałku (lub wędzonej słoniny - ja wolę boczek) - kwaśne mleko Do żeliwnego emaliowanego rondla (ja mam prostokątną foremkę) o grubym dnie wsypujemy mąkę i prażymy ją na złoty kolor, stale mieszając drewnianą łyżką. Należy uważać, żeby nie przypalić mąki. Zagotować wodę, posolić i powoli wlewać do uprażonej mąki, stale przy tym mieszając. Masa powinna być gładka i jednolita o konsystencji podobnej do ciasta parzonego. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy skwarki na suchej patelni. Prażuchę zdejmujemy z ognia, polewamy tłuszczem ze skwarkami. Podajemy z kwaśnym mlekiem [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Prażucha
Bottom