Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Precelki greckie na oleju
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1669792" data-attributes="member: 692"><p>1 kg mąki</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1 szklanka oleju słonecznikowego</p><p>1 szklanka soku pomarańczowego</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej z syropu ( kandyzowanej)</p><p>1 łyżeczka sody oczyszczonej</p><p>Sok z 1 cytryny</p><p>Do smarowania 1 jajko</p><p></p><p>1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia</p><p>2. Zmiksować olej z sokiem pomarańczowymi cukrem, wymieszać z drobno pokrojoną skórką pomarańczową. Dodać sodę rozpuszczoną w soku z cytryny oraz – partiami – stale mieszając-wymieszaną mąką. Pozostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na 30 minut.</p><p>3. Formować wałeczki o średnicy &#189; cm, ciąć na kawałki długości 10-12 cm, zwijać je w ósemki lub inne kształty</p><p>4. Ułożyć precelki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować rozmąconym jajkiem. Można posypać sezamem.</p><p>5. Piec w temperaturze 200 C na złoty kolor ( około 15 minut).</p><p>Opcjonalnie można do ciasta dodać 1 łyżeczkę cynamonu.</p><p></p><p></p><p>Przepis pochodzi z książki Lidii Milewskiej &#8222;Specjalności kuchni greckiej&#8221; PWE Warszawa 1994</p><p><em></em></p><p><em>Przy okazji szukania czego innego trafiłam na ten przepis i na próbę zrobiłam z połowy porcji.</em></p><p><em>Wrażenia: za słodkie; to po pierwsze. Skórki mogłoby wcale nie być, bo występuje tylko jako zawada w formowaniu i jedzeniu, smaku właściwie nie dodaje.</em></p><p><em>Formowanie wałeczków o średnicy 0,5 cm to chyba dla innych łapek niż moje... moje najcieńsze miały 7-8 mm.</em></p><p><em>Próbowałam różnych kształtów, ale najlepiej sprawdziły mi się te skrzyżowane wstążeczki. Najsmaczniejsze egzemplarze to te mocno spieczone; chrupiące w zębach.</em></p><p><em>Jeszcze powtórzę wypiek - bez cukru i skórki pomarańczowej, dam chyba tartej skórki cytrynowej dla aromatu. I szczyptę soli.</em></p><p><em>Oczywiście piekłam na blasze z papierem do pieczenia, w 1994 chyba jeszcze papier nie był popularny.</em></p><p><em>Smarowałam samym białkiem - bo miałam.</em></p><p><em></em></p><p></p><p>[ATTACH=full]99806[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1669792, member: 692"] 1 kg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka soku pomarańczowego 1 szklanka cukru 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej z syropu ( kandyzowanej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Sok z 1 cytryny Do smarowania 1 jajko 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia 2. Zmiksować olej z sokiem pomarańczowymi cukrem, wymieszać z drobno pokrojoną skórką pomarańczową. Dodać sodę rozpuszczoną w soku z cytryny oraz – partiami – stale mieszając-wymieszaną mąką. Pozostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na 30 minut. 3. Formować wałeczki o średnicy ½ cm, ciąć na kawałki długości 10-12 cm, zwijać je w ósemki lub inne kształty 4. Ułożyć precelki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować rozmąconym jajkiem. Można posypać sezamem. 5. Piec w temperaturze 200 C na złoty kolor ( około 15 minut). Opcjonalnie można do ciasta dodać 1 łyżeczkę cynamonu. Przepis pochodzi z książki Lidii Milewskiej „Specjalności kuchni greckiej” PWE Warszawa 1994 [I] Przy okazji szukania czego innego trafiłam na ten przepis i na próbę zrobiłam z połowy porcji. Wrażenia: za słodkie; to po pierwsze. Skórki mogłoby wcale nie być, bo występuje tylko jako zawada w formowaniu i jedzeniu, smaku właściwie nie dodaje. Formowanie wałeczków o średnicy 0,5 cm to chyba dla innych łapek niż moje... moje najcieńsze miały 7-8 mm. Próbowałam różnych kształtów, ale najlepiej sprawdziły mi się te skrzyżowane wstążeczki. Najsmaczniejsze egzemplarze to te mocno spieczone; chrupiące w zębach. Jeszcze powtórzę wypiek - bez cukru i skórki pomarańczowej, dam chyba tartej skórki cytrynowej dla aromatu. I szczyptę soli. Oczywiście piekłam na blasze z papierem do pieczenia, w 1994 chyba jeszcze papier nie był popularny. Smarowałam samym białkiem - bo miałam. [/I] [ATTACH=full]99806[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Precelki greckie na oleju
Bottom