Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Precelki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 669585" data-attributes="member: 956"><p>Dziś sobie przypomniałam o przepisie, który mam pewnie od 30 lat, ale rzadko korzystam, bo jest troszeczkę pracochłonny.</p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="color: #006400">Precelki</span></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]22829[/ATTACH]</p><p></p><p><em><u>Składniki</u></em></p><p></p><p>1/2 kg mąki pszennej</p><p>250 g masła</p><p>150 ml gęstej śmietany (18%, 22%)</p><p>5 dkg drożdży (dałam kostkę 42g)</p><p>5 żółtek</p><p>odrobina ciepłego mleka</p><p>trochę cukru kryształu - u mnie jasno brązowy zmieszany z grubym białym</p><p></p><p>Wymieszać drożdże z odrobiną ciepłego mleka. Posiekać mąkę z masłem, śmietaną i żółtkami, dodać drożdże. Zagnieść ciasto. Kręcić cienkie wałeczki (ca 0,5 cm), zwijać kółka lub ósemki (małe), smarować białkiem i maczać w cukrze. (krysztale), układać na posmarowaną lub wyłożoną papierem blachę. Piec w 180° -200° około 20-25 minut. </p><p>Wychodzi bardzo dużo wspaniale kruchych precelków.</p><p></p><p>Dziś sobie uprościłam: ciasto wyrobiłam w malakserze a rozwałkowane na 3-4 mm ciasto wykrawałam foremką precelkową.</p><p></p><p>Po dodaniu do ciasta soli - bardzo dobre ciasto na paszteciki, paluszki itp.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 669585, member: 956"] Dziś sobie przypomniałam o przepisie, który mam pewnie od 30 lat, ale rzadko korzystam, bo jest troszeczkę pracochłonny. [SIZE=18][COLOR=#006400]Precelki[/COLOR][/SIZE] [ATTACH=full]22829[/ATTACH] [I][U]Składniki[/U][/I] 1/2 kg mąki pszennej 250 g masła 150 ml gęstej śmietany (18%, 22%) 5 dkg drożdży (dałam kostkę 42g) 5 żółtek odrobina ciepłego mleka trochę cukru kryształu - u mnie jasno brązowy zmieszany z grubym białym Wymieszać drożdże z odrobiną ciepłego mleka. Posiekać mąkę z masłem, śmietaną i żółtkami, dodać drożdże. Zagnieść ciasto. Kręcić cienkie wałeczki (ca 0,5 cm), zwijać kółka lub ósemki (małe), smarować białkiem i maczać w cukrze. (krysztale), układać na posmarowaną lub wyłożoną papierem blachę. Piec w 180° -200° około 20-25 minut. Wychodzi bardzo dużo wspaniale kruchych precelków. Dziś sobie uprościłam: ciasto wyrobiłam w malakserze a rozwałkowane na 3-4 mm ciasto wykrawałam foremką precelkową. Po dodaniu do ciasta soli - bardzo dobre ciasto na paszteciki, paluszki itp. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Precelki
Top
Bottom