- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Precle z budyniem
Precle
2 kawałki ciasta francuskiego 25 x 40
1 żółtko
40 g cukru
50 g posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Masa budyniowa
200 ml mleka
1 łyżeczka masła
fiolka zapachu waniliowgo
2 żółtka
50 g drobnego cukru
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki
--------------
100 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
jajko i łyżka mleka
1. Ciasto francuskie rozkładamy. Smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem oraz orzechami i przykrywamy drugim kawałkiem. Dosyć mocno dociskamy.
2. Radełkiem wycinamy 1,5 cm paski, które skręcamy w spiralę, a następnie formujemy precla.
3. Z podanych składników gotujemy budyń, z tym ,że żółtka dodajemy po jego ugotowaniu i lekkim przestudzeniu (powinien mieć jakieś 70 stopni). Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ochłodzenia.
4. Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim uformowane precle. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki napełniamy powierzchnię między ciastem. Pieczemy w temp 180 stopni przez 20 minut.
5. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i po przestudzeniu ciasteczek smarujemy całą ich powierzchnię.
ps.1 Wychodzi ok 18 sztuk
ps.2 Inspiracją była książka : Christophe Felder - Patisserie

Precle
2 kawałki ciasta francuskiego 25 x 40
1 żółtko
40 g cukru
50 g posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Masa budyniowa
200 ml mleka
1 łyżeczka masła
fiolka zapachu waniliowgo
2 żółtka
50 g drobnego cukru
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki
--------------
100 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
jajko i łyżka mleka
1. Ciasto francuskie rozkładamy. Smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem oraz orzechami i przykrywamy drugim kawałkiem. Dosyć mocno dociskamy.
2. Radełkiem wycinamy 1,5 cm paski, które skręcamy w spiralę, a następnie formujemy precla.
3. Z podanych składników gotujemy budyń, z tym ,że żółtka dodajemy po jego ugotowaniu i lekkim przestudzeniu (powinien mieć jakieś 70 stopni). Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ochłodzenia.
4. Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim uformowane precle. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki napełniamy powierzchnię między ciastem. Pieczemy w temp 180 stopni przez 20 minut.
5. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i po przestudzeniu ciasteczek smarujemy całą ich powierzchnię.
ps.1 Wychodzi ok 18 sztuk
ps.2 Inspiracją była książka : Christophe Felder - Patisserie
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: