Precle z budyniem

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Precle z budyniem

Precle_z_budyniem.JPG

Precle
2 kawałki ciasta francuskiego 25 x 40
1 żółtko
40 g cukru
50 g posiekanych orzechów (opcjonalnie)

Masa budyniowa
200 ml mleka
1 łyżeczka masła
fiolka zapachu waniliowgo
2 żółtka
50 g drobnego cukru
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki
--------------
100 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
jajko i łyżka mleka

1. Ciasto francuskie rozkładamy. Smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem oraz orzechami i przykrywamy drugim kawałkiem. Dosyć mocno dociskamy.
2. Radełkiem wycinamy 1,5 cm paski, które skręcamy w spiralę, a następnie formujemy precla.
3. Z podanych składników gotujemy budyń, z tym ,że żółtka dodajemy po jego ugotowaniu i lekkim przestudzeniu (powinien mieć jakieś 70 stopni). Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ochłodzenia.
4. Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim uformowane precle. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki napełniamy powierzchnię między ciastem. Pieczemy w temp 180 stopni przez 20 minut.
5. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i po przestudzeniu ciasteczek smarujemy całą ich powierzchnię.

ps.1 Wychodzi ok 18 sztuk
ps.2 Inspiracją była książka : Christophe Felder - Patisserie
 

Załączniki

  • Precle_z_budyniem.JPG
    Precle_z_budyniem.JPG
    202.9 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
boskie
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy