Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Precle z budyniem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1586238" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Precle z budyniem</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]93250[/ATTACH]</p><p></p><p><u>Precle</u></p><p>2 kawałki ciasta francuskiego 25 x 40</p><p>1 żółtko</p><p>40 g cukru</p><p>50 g posiekanych orzechów (opcjonalnie)</p><p></p><p><u>Masa budyniowa</u></p><p>200 ml mleka</p><p>1 łyżeczka masła</p><p>fiolka zapachu waniliowgo</p><p>2 żółtka</p><p>50 g drobnego cukru</p><p>20 g mąki ziemniaczanej </p><p>1 łyżka mąki</p><p>--------------</p><p>100 g cukru pudru</p><p>sok z połowy cytryny</p><p>jajko i łyżka mleka</p><p></p><p>1. Ciasto francuskie rozkładamy. Smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem oraz orzechami i przykrywamy drugim kawałkiem. Dosyć mocno dociskamy.</p><p>2. Radełkiem wycinamy 1,5 cm paski, które skręcamy w spiralę, a następnie formujemy precla.</p><p>3. Z podanych składników gotujemy budyń, z tym ,że żółtka dodajemy po jego ugotowaniu i lekkim przestudzeniu (powinien mieć jakieś 70 stopni). Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ochłodzenia.</p><p>4. Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim uformowane precle. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki napełniamy powierzchnię między ciastem. Pieczemy w temp 180 stopni przez 20 minut.</p><p>5. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i po przestudzeniu ciasteczek smarujemy całą ich powierzchnię.</p><p></p><p>ps.1 Wychodzi ok 18 sztuk</p><p>ps.2 Inspiracją była książka : Christophe Felder - Patisserie</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1586238, member: 140"] [SIZE=14][B]Precle z budyniem[/B][/SIZE] [ATTACH=full]93250[/ATTACH] [U]Precle[/U] 2 kawałki ciasta francuskiego 25 x 40 1 żółtko 40 g cukru 50 g posiekanych orzechów (opcjonalnie) [U]Masa budyniowa[/U] 200 ml mleka 1 łyżeczka masła fiolka zapachu waniliowgo 2 żółtka 50 g drobnego cukru 20 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki -------------- 100 g cukru pudru sok z połowy cytryny jajko i łyżka mleka 1. Ciasto francuskie rozkładamy. Smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem oraz orzechami i przykrywamy drugim kawałkiem. Dosyć mocno dociskamy. 2. Radełkiem wycinamy 1,5 cm paski, które skręcamy w spiralę, a następnie formujemy precla. 3. Z podanych składników gotujemy budyń, z tym ,że żółtka dodajemy po jego ugotowaniu i lekkim przestudzeniu (powinien mieć jakieś 70 stopni). Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ochłodzenia. 4. Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim uformowane precle. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki napełniamy powierzchnię między ciastem. Pieczemy w temp 180 stopni przez 20 minut. 5. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i po przestudzeniu ciasteczek smarujemy całą ich powierzchnię. ps.1 Wychodzi ok 18 sztuk ps.2 Inspiracją była książka : Christophe Felder - Patisserie [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Precle z budyniem
Top
Bottom