- Mar 24, 2014
- 114
- 0
- 0
Składniki:
1/2 kg pręgi wołowej
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
1 marchew
1/3 szklanki mleka 3,5%
1 łyżka masła
sól do smaku
pieprz do smaku
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny
Umyte i oczyszczone z błonek mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy.
Dodajemy obraną - obmytą włoszczyznę, zrumienioną cebulę i czosnek.
Całość doprawiamy listkiem laurowym, pieprzem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy sól.
Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy na grube plasterki, gotujemy w osolonej wodzie.
Gdy ziemniaki z marchewka będą miękkie, odlewamy wodę, ubijamy na gładka masę z dodatkiem masła i ciepłego mleka.
Ugotowaną naszą wołową pręgę, kroimy w plastry i układamy na półmisku z puree ziemniaczano - marchwiowym.
Do tego dania dołożyłem gotowaną marchew z mięsa i łyżkę chrzanu.
Smacznego...
1/2 kg pręgi wołowej
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
1 marchew
1/3 szklanki mleka 3,5%
1 łyżka masła
sól do smaku
pieprz do smaku
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny
Umyte i oczyszczone z błonek mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy.
Dodajemy obraną - obmytą włoszczyznę, zrumienioną cebulę i czosnek.
Całość doprawiamy listkiem laurowym, pieprzem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy sól.
Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy na grube plasterki, gotujemy w osolonej wodzie.
Gdy ziemniaki z marchewka będą miękkie, odlewamy wodę, ubijamy na gładka masę z dodatkiem masła i ciepłego mleka.
Ugotowaną naszą wołową pręgę, kroimy w plastry i układamy na półmisku z puree ziemniaczano - marchwiowym.
Do tego dania dołożyłem gotowaną marchew z mięsa i łyżkę chrzanu.
Smacznego...
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: