Pręga wołowa z puree ziemniaczano - marchwiowym.

Wlodek1955

Member
Mar 24, 2014
114
0
0
Składniki:

1/2 kg pręgi wołowej
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
1 marchew
1/3 szklanki mleka 3,5%
1 łyżka masła
sól do smaku
pieprz do smaku
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny

Umyte i oczyszczone z błonek mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy.
Dodajemy obraną - obmytą włoszczyznę, zrumienioną cebulę i czosnek.
Całość doprawiamy listkiem laurowym, pieprzem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy sól.
Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy na grube plasterki, gotujemy w osolonej wodzie.
Gdy ziemniaki z marchewka będą miękkie, odlewamy wodę, ubijamy na gładka masę z dodatkiem masła i ciepłego mleka.
Ugotowaną naszą wołową pręgę, kroimy w plastry i układamy na półmisku z puree ziemniaczano - marchwiowym.
Do tego dania dołożyłem gotowaną marchew z mięsa i łyżkę chrzanu.
Smacznego...
 

Załączniki

  • _MG_5280.jpg
    _MG_5280.jpg
    138.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O. Juz wiem, po co kupilam wolnowar
wink.gif
 

Wlodek1955

Member
Mar 24, 2014
114
0
0
samanta @ 24 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1512442O. Juz wiem, po co kupilam wolnowar
wink.gif
Jest to danie które wygląda rewelacyjnie na stronie internetowej mistrza kuchni, jako ilustracja do przepisu czyli zdjęcie.
Dokonałem niewielkiej zmiany, ale mięso pozostawiłem takie, jak podaje znaleziony przepis.
Wykonałem to danie troszkę w inny sposób. Różnica jest widoczna.
U mnie jest pręga a tam pewnie wieprzowe.

Myślę, że w tym wolnowarze to danie mięsne będzie gotowe ładnych kilka godzin - jak nie kilkanaście. Pręga wołowa długo się gotuje.
Pozdrawiam...
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy