Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Prezenty dla smakoszy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="szuwarek" data-source="post: 204976" data-attributes="member: 916"><p>nie wszystko wypróbowałam, więc zdajcie się na intuicję</p><p></p><p><strong>orzechowe toffi ( na ok 100 sztuk )</strong></p><p>250 ml śmietany ( gęsta 12 lub 18 słodka )</p><p>250 g cukru</p><p>30 g masła</p><p>duża łyżka płynnego miodu </p><p>1 laska wanilii</p><p>100 g posiekanych orzechów</p><p>forma 20x20 wyłożona pergaminem, posmarować olejem</p><p>-cukier podgrzać w garnku mieszając aż się stopi, nie powinien ściemnieć</p><p>-dodać śmietanę i przeciętą laskę wanilii, ciągle mieszając podgotowywać lekko na małym ogniu aż masa zrobi się gęsta ( ok 10 min )</p><p>-wyjąć laskę wanilii</p><p>-następnie wymieszać z masłem, miodem, i orzechami, podczas mieszania gotować tak długo aż masa oddzieli się od dna garnka </p><p>- napełnić masą szybko foremkę</p><p>- letnią, na wpół stężałą pokroić na desce w kostkę ( ok 2x2 cm)</p><p> nożem maczanym co jakiś czas w zimnej wodzie</p><p> </p><p><strong>pralinki kokosowe ( ok 35 szt )</strong></p><p>100 ml śmietany</p><p>40g wiórków kokosowych</p><p>200g białej czekolady</p><p>15g tłuszczu kokosowego</p><p>2 łyżki białego rumu</p><p>wiórki kokosowe do dekoracji</p><p>- wiórki podprażyć na złoty kolor</p><p>- śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, następnie stopić czekoladę i dodać tłuszcz kokosowy</p><p>- lekko podgrzać rum dodać do masy i utrzepać mikserem</p><p>- na koniec wymieszać z 1 łyżką gorącej wody i wiórkami kokosowymi</p><p>- ostudzić, aż zgęstnieje ale będzie ją można jeszcze wyciskać ze szprycy. podczas studzenia co jakiś czas zamieszać</p><p>- nałożyć do szprycy ( prosta końcówka ) i napełnić papierowe foremki</p><p>- udekorować wiórkami</p><p>można też formować kulki łyżeczkami i delikatnie obtaczać w wiórkach</p><p></p><p><strong>migdały w miodzie z pistacjami i rumem ( na 4 słoiki po 250ml )</strong></p><p>400g migdałów ( sparzyć, obrać ze skórki )</p><p>50g pistacji ( lepiej nie słone )</p><p>500g płynnego miodu ( od niego zależy aromat może być łagodny: akacjowy, lub ostry: leśny, albo mój ulubiony wrzosowy )</p><p>100ml ciemnego rumu</p><p>dokładnie umyte i wyparzone słoiki</p><p>- migdały i pistacje lekko uprażyć</p><p>- rum dokładnie wymieszać z miodem </p><p>- zalać gorące migdały i pistacje</p><p>- masę migdałowo -miodową wlewać chochelką do słoików</p><p>- zakręcić i ustawić do góry dnem</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="szuwarek, post: 204976, member: 916"] nie wszystko wypróbowałam, więc zdajcie się na intuicję [B]orzechowe toffi ( na ok 100 sztuk )[/B] 250 ml śmietany ( gęsta 12 lub 18 słodka ) 250 g cukru 30 g masła duża łyżka płynnego miodu 1 laska wanilii 100 g posiekanych orzechów forma 20x20 wyłożona pergaminem, posmarować olejem -cukier podgrzać w garnku mieszając aż się stopi, nie powinien ściemnieć -dodać śmietanę i przeciętą laskę wanilii, ciągle mieszając podgotowywać lekko na małym ogniu aż masa zrobi się gęsta ( ok 10 min ) -wyjąć laskę wanilii -następnie wymieszać z masłem, miodem, i orzechami, podczas mieszania gotować tak długo aż masa oddzieli się od dna garnka - napełnić masą szybko foremkę - letnią, na wpół stężałą pokroić na desce w kostkę ( ok 2x2 cm) nożem maczanym co jakiś czas w zimnej wodzie [B]pralinki kokosowe ( ok 35 szt )[/B] 100 ml śmietany 40g wiórków kokosowych 200g białej czekolady 15g tłuszczu kokosowego 2 łyżki białego rumu wiórki kokosowe do dekoracji - wiórki podprażyć na złoty kolor - śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, następnie stopić czekoladę i dodać tłuszcz kokosowy - lekko podgrzać rum dodać do masy i utrzepać mikserem - na koniec wymieszać z 1 łyżką gorącej wody i wiórkami kokosowymi - ostudzić, aż zgęstnieje ale będzie ją można jeszcze wyciskać ze szprycy. podczas studzenia co jakiś czas zamieszać - nałożyć do szprycy ( prosta końcówka ) i napełnić papierowe foremki - udekorować wiórkami można też formować kulki łyżeczkami i delikatnie obtaczać w wiórkach [B]migdały w miodzie z pistacjami i rumem ( na 4 słoiki po 250ml )[/B] 400g migdałów ( sparzyć, obrać ze skórki ) 50g pistacji ( lepiej nie słone ) 500g płynnego miodu ( od niego zależy aromat może być łagodny: akacjowy, lub ostry: leśny, albo mój ulubiony wrzosowy ) 100ml ciemnego rumu dokładnie umyte i wyparzone słoiki - migdały i pistacje lekko uprażyć - rum dokładnie wymieszać z miodem - zalać gorące migdały i pistacje - masę migdałowo -miodową wlewać chochelką do słoików - zakręcić i ustawić do góry dnem [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Prezenty dla smakoszy
Top
Bottom