Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Prezenty dla smakoszy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="szuwarek" data-source="post: 205414" data-attributes="member: 916"><p><strong>morele z nadzieniem truflowym ( na 25 sztuk ) -mały drobiazg na sylwestra</strong></p><p>200g białej czekolady </p><p>75 ml śmietany</p><p>40 g masła </p><p>1 łyżka koniaku</p><p>20g posiekanych pistacji</p><p>300 g suszonych moreli</p><p>- śmietanę wlać do garnka, dodać masło i zagotować</p><p>- czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w śmietanie</p><p> dodać koniak</p><p>- garnek z masą wstawić do większego z zimną wodą </p><p>- wystudzić stale mieszając. następnie chwilę miksować robotem </p><p> kuchennym i wstawić do lodówki na 20 min</p><p>- morele naciąć</p><p>- 2 łyżeczkami wykrawać porcje masy, wkładać do środka każdej moreli</p><p>- napełnione morele włożyć do foremek pralinkowych i chłodzić </p><p>- owoce wyjąć z lodówki krótko przed podaniem </p><p></p><p><strong>mini torciki orzechowe</strong> ( na ok 24 sztuki )</p><p>- z 350g mąki, 150g posiekanego masła, 1 jajka, szczypty soli i łyżki wody szybko zagnieść gładkie ciasto. uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 min</p><p>- pokroić drobno 100g suszonych owoców, dodać 50g cukru trzcinowego, 100g posiekanych orzechów pekan, 2 łyżki miodu, startą skórkę z 1 cytryny i pomarańczy oraz 2 łyżeczki przyprawy do pierników</p><p>- piekarnik rozgrzać do 180 stopni</p><p>- ciasto rozwałkować wykroić 24 krążki o średnicy 10 cm i wykleić nimi foremki</p><p>- wyłożyć nadzienie bakaliowe na ciasto</p><p>- piec ok 25 min</p><p></p><p><strong>makaroniki truflowe</strong></p><p>2 białka </p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p>szczypta soli</p><p>150g cukru</p><p>125 g zmielonych orzechów laskowych</p><p>- rozgrzać piekarnik do 150 stopni</p><p>- białka ubić z podanymi składnikami do uzyskania sztywnej masy, </p><p> na koniec dodać orzechy i wymieszać</p><p>- trzy blachy wyłożyć pergaminem. masą makaronikową napełnić szprycę </p><p> do ciasta z dużą końcuwką i wycisnąć ok 100 kopczyków</p><p>- piec 15-20 minut, wyjąć, ostudzić </p><p>- 50g masła rozpuścić, dodać 50g śmietany, 200 g połamanej gorzkiej </p><p> czekolady. całość powoli podgrzewać ( nie dopuścić do wrzenia ), stale </p><p> mieszając. </p><p>- gdy czekolada się rozpuści, dolać kieliszek winiaku. </p><p>- garnek z masą włożyć do drugiego z zimną wodą i studzić cały czas</p><p> mieszając </p><p>- masą truflową napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki. wycisnąć na spody połowy makaroników, przykleić po jednym ciastku bez masy, delikatnie docisnąć</p><p>żeby ciasteczka zachowały świeżość nawet do trzech tyg, należy je przechowywać w chłodnym miejscu</p><p></p><p><strong>śliwki nadziewane</strong></p><p>50g śliwek suszonych</p><p>1 łyżka rumu</p><p>25 śliwek kalifornijskich</p><p>40g zmielonych orzechów laskowych</p><p>30g marcepanu</p><p>1 łyżeczka miodu</p><p>- śliwki suszone posiekać i moczyć w rumie pół godziny</p><p>- śliwki kalifornijskie przepołowić</p><p>- zmielone orzechy zmieszać ze śliwkami suszonymi</p><p>- marcepan wymieszać z miodem i połączyć z resztą składników</p><p>- z masy formować kuleczki. każdą włożyć do śliwki kalifornijskiej</p><p></p><p>coś słonego</p><p><strong>choinki serowe z dipem pomidorowym</strong></p><p>- z 350g mąki, 100g startego parmezanu, 175g masła, 1/2 łyżeczki soli i 1 jaja zagnieść ciasto i chłodzić ok 30 min</p><p>- piecyk rozgrzać do 190 stopni</p><p>- ciasto rozwałkować na placek grub. 5 mm, wykroić choinki i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem</p><p>- ciasto posmarować 1 rozkłóconym, jajem posypać sezamem. </p><p>- piec 12-14 min</p><p>- 500g pomidorów sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, usunąć pestki </p><p> - 1 cebulę, 3 ząbki czosnku, 30g imbiru w kawałku obrać pokroić w kostkę. 2 papryczki czyli oczyścić, posiekać.</p><p>- warzywa poddusić na oliwie, dodać 2 łyżki koncentratu, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dusić 2 min. doprawić 1 łyżką octu balsamico</p><p>- przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce</p><p></p><p>przepisy pochodzą ze starych roczników gazety -Sól i pieprz- oraz</p><p>z -burdy-.</p><p></p><p>smacznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="szuwarek, post: 205414, member: 916"] [B]morele z nadzieniem truflowym ( na 25 sztuk ) -mały drobiazg na sylwestra[/B] 200g białej czekolady 75 ml śmietany 40 g masła 1 łyżka koniaku 20g posiekanych pistacji 300 g suszonych moreli - śmietanę wlać do garnka, dodać masło i zagotować - czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w śmietanie dodać koniak - garnek z masą wstawić do większego z zimną wodą - wystudzić stale mieszając. następnie chwilę miksować robotem kuchennym i wstawić do lodówki na 20 min - morele naciąć - 2 łyżeczkami wykrawać porcje masy, wkładać do środka każdej moreli - napełnione morele włożyć do foremek pralinkowych i chłodzić - owoce wyjąć z lodówki krótko przed podaniem [B]mini torciki orzechowe[/B] ( na ok 24 sztuki ) - z 350g mąki, 150g posiekanego masła, 1 jajka, szczypty soli i łyżki wody szybko zagnieść gładkie ciasto. uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 min - pokroić drobno 100g suszonych owoców, dodać 50g cukru trzcinowego, 100g posiekanych orzechów pekan, 2 łyżki miodu, startą skórkę z 1 cytryny i pomarańczy oraz 2 łyżeczki przyprawy do pierników - piekarnik rozgrzać do 180 stopni - ciasto rozwałkować wykroić 24 krążki o średnicy 10 cm i wykleić nimi foremki - wyłożyć nadzienie bakaliowe na ciasto - piec ok 25 min [B]makaroniki truflowe[/B] 2 białka 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli 150g cukru 125 g zmielonych orzechów laskowych - rozgrzać piekarnik do 150 stopni - białka ubić z podanymi składnikami do uzyskania sztywnej masy, na koniec dodać orzechy i wymieszać - trzy blachy wyłożyć pergaminem. masą makaronikową napełnić szprycę do ciasta z dużą końcuwką i wycisnąć ok 100 kopczyków - piec 15-20 minut, wyjąć, ostudzić - 50g masła rozpuścić, dodać 50g śmietany, 200 g połamanej gorzkiej czekolady. całość powoli podgrzewać ( nie dopuścić do wrzenia ), stale mieszając. - gdy czekolada się rozpuści, dolać kieliszek winiaku. - garnek z masą włożyć do drugiego z zimną wodą i studzić cały czas mieszając - masą truflową napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki. wycisnąć na spody połowy makaroników, przykleić po jednym ciastku bez masy, delikatnie docisnąć żeby ciasteczka zachowały świeżość nawet do trzech tyg, należy je przechowywać w chłodnym miejscu [B]śliwki nadziewane[/B] 50g śliwek suszonych 1 łyżka rumu 25 śliwek kalifornijskich 40g zmielonych orzechów laskowych 30g marcepanu 1 łyżeczka miodu - śliwki suszone posiekać i moczyć w rumie pół godziny - śliwki kalifornijskie przepołowić - zmielone orzechy zmieszać ze śliwkami suszonymi - marcepan wymieszać z miodem i połączyć z resztą składników - z masy formować kuleczki. każdą włożyć do śliwki kalifornijskiej coś słonego [B]choinki serowe z dipem pomidorowym[/B] - z 350g mąki, 100g startego parmezanu, 175g masła, 1/2 łyżeczki soli i 1 jaja zagnieść ciasto i chłodzić ok 30 min - piecyk rozgrzać do 190 stopni - ciasto rozwałkować na placek grub. 5 mm, wykroić choinki i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem - ciasto posmarować 1 rozkłóconym, jajem posypać sezamem. - piec 12-14 min - 500g pomidorów sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, usunąć pestki - 1 cebulę, 3 ząbki czosnku, 30g imbiru w kawałku obrać pokroić w kostkę. 2 papryczki czyli oczyścić, posiekać. - warzywa poddusić na oliwie, dodać 2 łyżki koncentratu, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dusić 2 min. doprawić 1 łyżką octu balsamico - przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce przepisy pochodzą ze starych roczników gazety -Sól i pieprz- oraz z -burdy-. smacznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Prezenty dla smakoszy
Top
Bottom