- Kwi 11, 2009
- 11
- 0
- 0

Ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
4 łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
450 ml kremówki
2 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
woda
truskawki, czereśnie, wiśnie co mamy
galaretka ugotowana w 1/4 l wody
Ciasto:
Podstawa to włączyć piekarnik 185 stopni i przygotować formę - tortownicę 21 cm.
Białka ubijamy. Po ubiciu dodajemy cukier, cukier waniliowy i zółtka, mase ponownie ubijamy, aż nie będziemy czuć drobinek cukru. Mikser odstawiamy.
Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i proszek. Ostrożnie wszystko mieszamy drewnaiana łyżka. Uwaga nie gwałtownie!
Wkładamy wszystko do formy. 15 min w piecu, aż odejda brzegi ciasta, bedzie ono złote i sprężyste.
Teraz ciasto musi całkowicie wystygnąć.
Krem:
Przygotowanie żelatyny: 3 łyżeczki zalewamy zimną! wodą. Ile niejestem w stanie określić. Zelatyna ma wszystko wpić, ale nie być przy tym plynna. Później stawiamy wszystko na ogniu i tylko rozpuszczamy zelatynę. Nie gotujemy. Odstawić do ostygnięcia.
Ubijamy kremówkę z cukrem na sztywno ale nie na masło
Do kremówki delikatnie wieszać płynną żelatynę.
Całą masę przełożyć na ciasto. Ważne aby nasz biszkopt otoczyć specjalną osłonką, lub papierem, gazetą, żeby kremówka a potem galaretka nie spłynęła z ciasta.
Na Kremówce ułożyc owoce według uznania.
Ugotować galaretke w 1/4 l wody i na pól stężałą przełożyć na ciasto.
Odstawić na godzinke, dwie w zimne miejsce.
Smacznego!