Proste ciasto truskawkowe

Alambra

Member
Kwi 11, 2009
11
0
0
P1100221.JPG Proste ciasto z trusawkami na cieście biszkoptowym

Ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
4 łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
450 ml kremówki
2 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
woda

truskawki, czereśnie, wiśnie co mamy:)
galaretka ugotowana w 1/4 l wody

Ciasto:
Podstawa to włączyć piekarnik 185 stopni i przygotować formę - tortownicę 21 cm.
Białka ubijamy. Po ubiciu dodajemy cukier, cukier waniliowy i zółtka, mase ponownie ubijamy, aż nie będziemy czuć drobinek cukru. Mikser odstawiamy.
Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i proszek. Ostrożnie wszystko mieszamy drewnaiana łyżka. Uwaga nie gwałtownie!
Wkładamy wszystko do formy. 15 min w piecu, aż odejda brzegi ciasta, bedzie ono złote i sprężyste.
Teraz ciasto musi całkowicie wystygnąć.

Krem:
Przygotowanie żelatyny: 3 łyżeczki zalewamy zimną! wodą. Ile niejestem w stanie określić. Zelatyna ma wszystko wpić, ale nie być przy tym plynna. Później stawiamy wszystko na ogniu i tylko rozpuszczamy zelatynę. Nie gotujemy. Odstawić do ostygnięcia.
Ubijamy kremówkę z cukrem na sztywno ale nie na masło:)
Do kremówki delikatnie wieszać płynną żelatynę.
Całą masę przełożyć na ciasto. Ważne aby nasz biszkopt otoczyć specjalną osłonką, lub papierem, gazetą, żeby kremówka a potem galaretka nie spłynęła z ciasta.

Na Kremówce ułożyc owoce według uznania.

Ugotować galaretke w 1/4 l wody i na pól stężałą przełożyć na ciasto.

Odstawić na godzinke, dwie w zimne miejsce.

Smacznego!
 

Załączniki

  • P1100221.JPG
    P1100221.JPG
    1.1 MB · Wyświetleń: 1

Alambra

Member
Kwi 11, 2009
11
0
0
Gazeta w tym celu jest bardzo dobra. Jakaś np. wyborcza. składasz ją taka by wystawała ok 5 cm nad biszkopt. Obijasz nią ciasto i spinasz zszywaczem. Prosty patent gdy się nie ma osłonki.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy