Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
prosty jasny chleb na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="renia2001" data-source="post: 1503080" data-attributes="member: 38192"><p>[ATTACH=full]87432[/ATTACH]</p><p>Przepis znaleziony na blogu &quot;wyroby domowe&quot; i wykorzystywany przeze mnie bardzo często. Chleb jest pyszny, ma bardzo chrupiącą skórkę i jest szybki w przygotowaniu.</p><p>-2 łyżki zakwasu żytniego </p><p>-5 łyżek mąki pszennej typ 650</p><p>-0,5 szkl ciepłej wody</p><p>Wszystkie składniki wymieszać i odstawić. Można na całą noc, ale ja odstawiam na pół godziny i nie wpływa to na jakość chleba.</p><p>-dodać 400g mąki pszennej typ 650</p><p>-50g mąki żytniej typ 720</p><p>-1szkl ciepłej wody</p><p>-1 łyżeczka soli</p><p>-jeśli chcę przyspieszyć wyrastanie daje 2dag drożdży</p><p>Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 0,5-1 godz. Ponownie zarobić i znów odstawić. Uformować bochenek, poczekać aż podwoi objętość. Przed wstawieniem do nagrzanego do 200°C piekarnika naciąć chleb. Piec 40-45 minut. Ja Piekę z termoobiegiem. Cały proces od początku do gotowego chleba trwa 4-5 godzin.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="renia2001, post: 1503080, member: 38192"] [ATTACH=full]87432[/ATTACH] Przepis znaleziony na blogu "wyroby domowe" i wykorzystywany przeze mnie bardzo często. Chleb jest pyszny, ma bardzo chrupiącą skórkę i jest szybki w przygotowaniu. -2 łyżki zakwasu żytniego -5 łyżek mąki pszennej typ 650 -0,5 szkl ciepłej wody Wszystkie składniki wymieszać i odstawić. Można na całą noc, ale ja odstawiam na pół godziny i nie wpływa to na jakość chleba. -dodać 400g mąki pszennej typ 650 -50g mąki żytniej typ 720 -1szkl ciepłej wody -1 łyżeczka soli -jeśli chcę przyspieszyć wyrastanie daje 2dag drożdży Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 0,5-1 godz. Ponownie zarobić i znów odstawić. Uformować bochenek, poczekać aż podwoi objętość. Przed wstawieniem do nagrzanego do 200°C piekarnika naciąć chleb. Piec 40-45 minut. Ja Piekę z termoobiegiem. Cały proces od początku do gotowego chleba trwa 4-5 godzin. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
prosty jasny chleb na zakwasie
Top
Bottom