Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gucio" data-source="post: 960066" data-attributes="member: 3601"><p>Prosty żytni – &#8222;Żurkowy&#8221; (źródło <a href="http://mariana-aga.livejournal.com/117179.html" target="_blank">http://mariana-aga.livejournal.com/117179.html</a>)</p><p></p><p>Składniki na jeden bochenek chleba o wadze ok. 1 kg. </p><p></p><p>375 g zakwasu z mąki żytniej razowej (co do hydracji nie mam pewności, w oryginale wygląda na 100/100) </p><p>450g mąki żytniej razowej</p><p>15 g soli </p><p></p><p>330 bardzo ciepłej wody (ok. 40*C) </p><p></p><p>Przygotowanie (ilustracje na stronie źródłowej)</p><p></p><p>Zaczyn </p><p>W wodzie, dokładnie, rozpuścić sól. Dodać zakwas i bardzo dobrze wymieszać – ja ubijałem jak białka – aby powstał jednorodny płyn bez grudek z widoczną pianką. </p><p></p><p>Przygotowanie ciasta </p><p>Dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji. Zostawić do fermentacji na ok. 2 godziny w temp. 30*C . Ciasto nieznacznie (a może i więcej) urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza.</p><p></p><p>Przełożyć na mokry stół i mokrymi rękoma uformować bochenek. Można przełożyć do formy (ok. 2/3 pojemności). Ja przełożyłem na papier do pieczenia i umieściłem w koszyku do wyrastania (papier pozwolił następnie na sprawne przełożenie chleba na blachę). Uformowany bochenek przykryć szczelnie folią (umieścić w reklamówce foliowej) i pozostawić do wyrośnięcia w temp. 30*C na 35-50 min.</p><p></p><p>Przed pieczeniem chleb spryskać wodą lub wygładzić mokrymi rękoma.</p><p></p><p>Piekarnik nagrzać do 260*C (jeżeli chleb będzie pieczony bez formy rozgrzać mocno blachę i przełożyć razem z papierem). Pieczemy 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. W 200*C.</p><p></p><p>Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą. Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść).</p><p></p><p>Chleb bardzo prosty (i w miarę szybki) w wykonaniu. Był najbardziej popularnym chlebem w Rosji w 1938-1939 r. </p><p></p><p>[ATTACH=full]51281[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gucio, post: 960066, member: 3601"] Prosty żytni – „Żurkowy” (źródło [URL="http://mariana-aga.livejournal.com/117179.html"]http://mariana-aga.livejournal.com/117179.html[/URL]) Składniki na jeden bochenek chleba o wadze ok. 1 kg. 375 g zakwasu z mąki żytniej razowej (co do hydracji nie mam pewności, w oryginale wygląda na 100/100) 450g mąki żytniej razowej 15 g soli 330 bardzo ciepłej wody (ok. 40*C) Przygotowanie (ilustracje na stronie źródłowej) Zaczyn W wodzie, dokładnie, rozpuścić sól. Dodać zakwas i bardzo dobrze wymieszać – ja ubijałem jak białka – aby powstał jednorodny płyn bez grudek z widoczną pianką. Przygotowanie ciasta Dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji. Zostawić do fermentacji na ok. 2 godziny w temp. 30*C . Ciasto nieznacznie (a może i więcej) urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przełożyć na mokry stół i mokrymi rękoma uformować bochenek. Można przełożyć do formy (ok. 2/3 pojemności). Ja przełożyłem na papier do pieczenia i umieściłem w koszyku do wyrastania (papier pozwolił następnie na sprawne przełożenie chleba na blachę). Uformowany bochenek przykryć szczelnie folią (umieścić w reklamówce foliowej) i pozostawić do wyrośnięcia w temp. 30*C na 35-50 min. Przed pieczeniem chleb spryskać wodą lub wygładzić mokrymi rękoma. Piekarnik nagrzać do 260*C (jeżeli chleb będzie pieczony bez formy rozgrzać mocno blachę i przełożyć razem z papierem). Pieczemy 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. W 200*C. Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą. Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść). Chleb bardzo prosty (i w miarę szybki) w wykonaniu. Był najbardziej popularnym chlebem w Rosji w 1938-1939 r. [ATTACH=full]51281[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza
Top
Bottom