Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Prowansalska zupa jarzynowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 884026" data-attributes="member: 10341"><p>Ta znana w Prowansji zupa, może też gościć na naszych stołach, za sprawą &quot;Smaków i aromatów&quot;. Jest gęsta, sycąca, o doskonałym smaku, który nadaje jej bazyliowe pistou. Wystarczy podać po niej tylko deser, a będzie pełnowartościowy obiad. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1,5 szklanki białej lub czerwonej fasoli</p><p>25 dkg fasolki szparagowej</p><p>4 ząbki czosnku</p><p>1 duża cebula</p><p>2 młode pory</p><p>3 marchewki</p><p>kawałek selera</p><p>6 małych ziemniaków</p><p>nieduża cukinia</p><p>4 dojrzałe pomidory</p><p>1 l lekkiego bulionu (brałam drobiowy z kostki)</p><p>garść świeżej bazylii</p><p>4 łyżki utartego ostrego sera (wzięłam pecorino, bo tylko taki był w domu)</p><p>łyżka ziół prowansalskich</p><p>2 łyżki masła</p><p>sól i pieprz</p><p>ew. 1 - 2 łyżki oliwy ( ja wzięłam)</p><p></p><p>Ucieramy zmiażdżone 3 ząbki czosnku z bazylią i utartym serem - to pistou, czyli pur&#232;e z bazylii, które nadaje zupie szczególną barwę i wspaniały aromat. W Prowansji wlewa sie jeszcze łyżkę lub dwie oliwy, ale nie jest to konieczne. Ja dodałam łyżkę, żeby pistou miało bardziej jedwabistą konsystencję.</p><p>Suszoną fasolę moczymy i gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, a potem odcedzamy. Wsypujemy do rondla, dodajemy zioła prowansalskie i ząbek czosnku. Zalewamy litrem wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Młodej fasoli nie trzeba moczyć (ja miałam młodą).</p><p>W dużym rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki pory i cukinię. Smażymy przez 7 minut. Dodajemy pokrojony w kostkę seler i plasterki marchewki. Smażymy dalsze 5 minut. </p><p>Do dużego garnka wlewamy bulion i wkładamy kolejno: podsmażone warzywa, fasolkę szparagową (pokrojoną na kawałki), ziemniaki podzielone na ćwiartki i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. </p><p>Jeśli fasola jest już miękka, to dodajemy ją razem z wywarem do zupy. Teraz wrzucamy do garnka kawałki pomidorów ( koniecznie bez skórki) i wszystko gotujemy jeszcze przez kwadrans. </p><p>Zupę przyprawiamy pistou, mieszamy i podajemy z pieczywem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 884026, member: 10341"] Ta znana w Prowansji zupa, może też gościć na naszych stołach, za sprawą "Smaków i aromatów". Jest gęsta, sycąca, o doskonałym smaku, który nadaje jej bazyliowe pistou. Wystarczy podać po niej tylko deser, a będzie pełnowartościowy obiad. [B]Składniki [/B]1,5 szklanki białej lub czerwonej fasoli 25 dkg fasolki szparagowej 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 młode pory 3 marchewki kawałek selera 6 małych ziemniaków nieduża cukinia 4 dojrzałe pomidory 1 l lekkiego bulionu (brałam drobiowy z kostki) garść świeżej bazylii 4 łyżki utartego ostrego sera (wzięłam pecorino, bo tylko taki był w domu) łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki masła sól i pieprz ew. 1 - 2 łyżki oliwy ( ja wzięłam) Ucieramy zmiażdżone 3 ząbki czosnku z bazylią i utartym serem - to pistou, czyli purèe z bazylii, które nadaje zupie szczególną barwę i wspaniały aromat. W Prowansji wlewa sie jeszcze łyżkę lub dwie oliwy, ale nie jest to konieczne. Ja dodałam łyżkę, żeby pistou miało bardziej jedwabistą konsystencję. Suszoną fasolę moczymy i gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, a potem odcedzamy. Wsypujemy do rondla, dodajemy zioła prowansalskie i ząbek czosnku. Zalewamy litrem wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Młodej fasoli nie trzeba moczyć (ja miałam młodą). W dużym rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki pory i cukinię. Smażymy przez 7 minut. Dodajemy pokrojony w kostkę seler i plasterki marchewki. Smażymy dalsze 5 minut. Do dużego garnka wlewamy bulion i wkładamy kolejno: podsmażone warzywa, fasolkę szparagową (pokrojoną na kawałki), ziemniaki podzielone na ćwiartki i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Jeśli fasola jest już miękka, to dodajemy ją razem z wywarem do zupy. Teraz wrzucamy do garnka kawałki pomidorów ( koniecznie bez skórki) i wszystko gotujemy jeszcze przez kwadrans. Zupę przyprawiamy pistou, mieszamy i podajemy z pieczywem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Prowansalska zupa jarzynowa
Bottom