- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Zastosowanie: podobne do musu truskawkowego.
Składniki na ok. 1 litr przecieru
* 1,5 kg dojrzałych czarnych porzeczek
* 300 g cukru
* sok z 2 cytryn
Porzeczki umyć i przebrać. Zasypać cukrem i odstawić na minimum 4-5 godzin (ja zostawiam na noc w lodówce).
Zlać sok a owoce zagotować i przetrzeć przez gęste sito (na sicie mają zostać suche skórki i pestki).
Przecier połączyć z sokiem, zagotować i dodać sok z cytryny. Wrzącym napełniać czyste słoiki i natychmiast zakręcać.
Odstawić na zakrętkach aż wystygną.

Składniki na ok. 1 litr przecieru
* 1,5 kg dojrzałych czarnych porzeczek
* 300 g cukru
* sok z 2 cytryn
Porzeczki umyć i przebrać. Zasypać cukrem i odstawić na minimum 4-5 godzin (ja zostawiam na noc w lodówce).
Zlać sok a owoce zagotować i przetrzeć przez gęste sito (na sicie mają zostać suche skórki i pestki).
Przecier połączyć z sokiem, zagotować i dodać sok z cytryny. Wrzącym napełniać czyste słoiki i natychmiast zakręcać.
Odstawić na zakrętkach aż wystygną.
